Feđa Štukan: Zajednički let sa Abdulahom Sidranom (VIDEO) 1Foto: Printsreen YouTube Abdulah sidran i Feđa Štukan

Feđa Štukan bosanskohercegovački glumac, pilot i pisac podelio je sa Danasom sećanje i snimak zajedničkog leta sa akademikom piscem i scenaristom Abdulahom Sidranom koji je preminuo juče u 80 godini.

Feđa kaže da mu Sidran već sada fali i da će ga pamtiti kao retko inteligentnog, duhovitog i brutalno iskrenog čoveka.

– Upoznali smo se nakon što sam objavio BLANK, poslao mi je poruku na fb i zamolio za susret, otad smo se dopisivali i nerjetko sastajali, bio je divan, izrazito inteligentan i preduhovit čovjek, brutalno iskren i hrabar. Nakon zajedničkog leta, pričali smo i o padobranstvu, htio je da skoči iz aviona i uradio bi to sigurno da je bilo vremena. Užasno mi je žao što nismo stigli. Nedostajaće mi taj čovjek. Nedostajaće ovim prostorima. Već fali. – rekao je za Danas  Feđa Štukan.

Abdulah Sidran  već nekoliko meseci bio je u teškom zdravstvenom stanju.

U književnosti se javio šezdesetih godina, pesmama i prozom, u generaciji mladih književnika koju često nazivaju ‘šezdesetosmaškom’. Za svoje pesničke knjige nagrađivan je književnim i društvenim priznanjima (Šestoaprilska nagrada grada Sarajeva, Godišnja nagrada Udruženja književnika BiH, Godišnja nagrada Izdavačkog preduzeća Svjetlost, Zmajeva nagrada).

Na linku ispod pročitajte šta je ovaj poznati pisac rekao u poslednjem intervjuu za Danas.

Sidran je rođen 2. oktobra 1944. godine u Sarajevu. Osnovnu školu, gimnaziju i Filozofski fakultet završio je u Sarajevu. Uređivao je omladinske listove i časopise, predavačke tribine, a do aprila 1992. bio je zaposlen na TV Bosne i Hercegovine, kao dramaturg.

Među najpoznatijim naslovima su ”Sahbaza” (Sarajevo, 1970), ”Kost i meso” (1976), ”Sarajevska zbirka”, (Sarajevo, 1979) ”Bolest od duse” (Niksic, 1988) ”Sarajevski tabut” (Sarajevo, 1993).

Ovde možete pogledati snimak.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari