Direktorka Narodnog muzeja CG: Neprihvatljivo da Srbija koristi crnogorsku nošnju

Ostavite komentar


  1. Vec kad ste sceli da se dicite guslima trebali ste obuci vasu nacionalnu nosnju.Ova nosnja se zove CRNOGORSKA i nikako drukse,predstavite se vasom,sajkaca,fes kljunasi itd.

    1. @krampas – u vreme kada je ta nosnja nastala nije bilo crnogoraca. Bilo je samo Srba koji su ziveli gde je trenutno drzava Crna Gora. Vi crnogorci lepo da nadjete nosnju koja je nastala od 1943 godine pa do danas. Toliko vam je duga istorija mozete je svi napamet znati

    2. Neć bit tako Kompas,
      Jel NJegoš Srbin?Jes. Jel Njegoš nosio istu ovu nošnju? Nosio. I šta tu ima netačno? A vi bi da srbina NJegoša odbačite a da mu nošnji ukradete. E neće da može tako kmopas. Nego postavi ti tu tvioju busolu kako valja, pobrko si logičke kordinate. Moji su rođeni a ja i dalje živim i Zetskoj Banovini onoj od 1919 godine i moji će ođe živjeli vjakovoma i mi smo Crnogorci Srbi kao što su Šumadinci Srbi.To je još Cvijić svjetu dokazao. 1918 godine. Moji su se uvjek tako krstili kao Crnogorski Srbi. Kao, Ivan Crnojević, Njegoš, Vuk, Janko Vukotić, Petar Lubarda, Miloš Komatina, Mojsije Zečević i
      mnogi dični srpski Crnogorci.

    3. Ovo nije crnogorska nošnja već nošnja naroda iz Crnr Gore. Kako Srba u C.G. ima kako kad – nekad 100% a sada 30% – onda je ona srpska.

      1. Je li ovo kulturoposlanstvo „Srba“ il’ Srbije? Čiji je ovo ministar, i iz čije kese plaća?! Ako je već „nošnja iz Crne Gore“, što ne pustuste da Crnogorci plate njenu promociju u „zemlji žutih ljudi“? Opet na naš račun?!

    4. Крампаш, прорадили комплекси?? А тај новоговор који користите и хоћете свима нама у Ц.Г. да наметнете је само одраз ваше неписмености(шћели, друкше…….јадно). Ја сам србин из Црне Горе и сигурно ми неко попут тебе неће држати придике о томе чије је шта.

    5. @Krampas
      Crnogorska nošnja kažeš? Interesuje me zašto istu ne nose veliki Crnogorci iz Tuzi, Ulcinja, Rožaja, Plava, Gusinja, Tivta,… ? Pa zato što oni nose svoje tradicionalne nošnje, albansku, bošnjačku, bokeljsku, hrvatsku, .. , a ne crnogorsku, iako su svi listom veliki Crnogorci. Pravoslavni živalj sa teritorije današnje Crne Gore je političkim inžinjeringom raspolovljen, pa se jedna polovina izjašnjava Srbima, a druga Crnogorcima. Nerijetko i iz iste porodice, jedan brat je Srbin, a drugi Crnogorac. Ko je onda taj ko će dati za pravo jednom ili drugom bratu da kaže kako narodna nošnja, što im od đeda osta, pripada onom drugom? Posebno je bijedno što se sprdaš sa šajkačom, ali time govoriš najviše o sebi.

    6. Krampaš,
      Zahvali fesu i kečetu za to sto danas mislis da imaš.
      Znas li jado kako ce da vam izgleda barjak casni i himna za neku godinu?
      Ali to je vaš izbor a nosnja je Srba iz Crne Gore.
      Nosnju iz Montenegra neka Dolče i Gabana kreiraju.
      Uzgred prvi cu podrzati tradicionalni montenegrinski sport, tzv. „gláve“, da bude na letnjoj olimpijadi medju vodenim sportovima. Moze i ono junacko pucanje u znakove pored puta, iz Fijata Ritmo 105 u pokretu.
      Malo li je?

  2. Da li to znaci da su se Marko Miljanov, P.P.Njegos i drugi neopravdano dicili takozvanom „crnogorskom nosnjom“ posto su bili osvedoceni Srbi a ne mali Djukanovici?

    1. Nista vam ovi komentari ne pomazu,.Za pocetak pomalo obucite i vasu nosnju pa da vam priraste pri srcu.Hladno je!

      1. Крампаш, рекох ти ја, прорадили комплекси. Него држи се ти крампе!

      2. Ocigledno je da KRAMPASU pripada ono sto mu najvise odgovara a to je kramp a meni SRBINU iz Berana nosnja koju su svi moji preci koji su ziveli i danas zive na na pomenutim prostorima.

      3. nosili ste partizanske, cetnicke ili talijanske nosnje (ove potonje da bi uredno dobijali sledovanje makarona) a pre toga ste nosili hercegovacke. da li ste nabavili nato dolame?

        1. -од 1943- У одговору крампашу рекао сам ко сам и шта мислим о њему и његовим небулозама. Ову твоју писанију сматрам увредљивом. Очигледно не познајеш Црну Гору и њен народ, зато овако уопштаваш. Претпостављам да си мислио на монтенегрине (милогорце), који су оличење свега што написа.

      4. E moj junače, po prezimenu bi trebalo da znas čiji sam.
        Odgovori ti u vezi Marka Miljanova i P.P.Njegosa i nekih drugih.
        Sve ostalo ti je lirska poezija i tra-la-la.

      5. Dobro, a sta onda kada je obucemo? Nego, da nam vi posaljete tu vasu crnogorsku nosnju, da je probamo na svakom beogradskom Crnogorcu, pa kojem lepo stoji, evo vam ga nazad. Lepo obucenog!

  3. Uz izvinjenje administratorima.
    Kad iz herojske istorije izbacis Srbe u „crnogorskim“ nosnjama, ko vam ostaje? Sta ce vam gusle kad necete da opevavate Srbe u pesmama uz gusle a drugih junaka nemate.

  4. @кранпаш- Горе ти напомјенух да су мој прађед Иван живијо и Зетској Бановини. И ја да будем искрен желио бих да се врати та Бановима Зетска, са Цетињем, административним центром Бановине. Е када би благи Бод дао. Онда би се остварили мојиснови дечији о којима ми је причао прађед. Црну Гору као област је обухватала Зетска Бановина, којој су припојене: Бока Которска са Будвом и Петровцем; Јужна Далмација (Корчула, Мљет, Пељешац) са Дубровником; Источна Херцеговина (Требиње, Столац, Љубиње, Билећа, Гацко, Невесиње, Фоча и Калиновик) са Чапљином; Рашка област (Прибој, Нова Варош, Пријепоље, Сјеница, Тутин, Нови Пазар, Рашка, Студеница и Ивањица) и Митровица са Косова. Зетска бановина је по територији била преко два пута већа од Краљевине Црне Горе (30.741 км2 : 14.443 км2), као и према броју становника (787.972 ст : приближно 350.000 ст) и са бољим природним предиспозицијама за економски развој.
    На челу Бановине постављао се Краљевим указом Бан у сагласности са предсједником Министарског савјета. Бан је вршио највишу политичку и управну власт у Бановини. Први бан Зетске бановине је био др Урош Круљ а његов помоћник Милисав Иванишевић. Законом је било успостављено Банско вијеће Зетске бановине.

  5. Ne,srpska nosnja nikada nije bila istovetna crnogorskoj.Pocnimo od kape,ona je iskljucivo deo crnogorske nosnje,korotna je{ima crnu kruznu siroku lajsnu} i simbolizuje zalost za izgubljenim Kosovom.

  6. Niko ne zna da je geografski pojam nazvan Crna Gora ikada u proslosti imao tekstilnu industriju, krojace i dizajnere. Oblacili su se tamo u ta stara vremena onim sto su opljackali od trgovackih karavana. Kao i danas nacin oblacenja mahom dolazio je od stranaca i dalekih centara koji diktiraju modu. Pa i gusle nisu nikakav lokalni izum vec primitivna verzija instrumenta cije je poreklo Kina.

    1. sam procitao da crna gora kro istoriju nikad nije uspevala da sama sebe prehrani

  7. Vise Crnogoraca ima u Srbiji a narocito u Beogradu tako da im nosnja sasvim pripada,a drugo Crnogorci su se odrekli svog zvanicnog imena i zovu se Montenegrinci ,kao da su pod Italijom.

  8. Mislim da bi Crna Gora i Srbija trebale da zastite i brendiraju ,Bratoubilacki rat’ a i identitet kao takav. Crnogorci od IX vijeka a Srbi od Atlantide.. Pretpostavljam da kao Srbin koji nema nikakve veze sa Crnom Gorom, verovatno i porodicno u zadnjih barem pet vekova, nemam neki autoritet za temu a mozda i imam neki promil krvi da li iz Crne Gore, da li iz Boke ili iz Brda, stare Hercegovine pa se zato i petljam, ne znam kako drugacije da objasnim. Na stranu masakr u Bijelopavlicima, guvernadurica, ovono, na stranu sto je Milica sremica Stojadinovic zamerala Njegosu sto je rekao ,Nije vazno ko se kako krsti vec koja mu krvca greje prsi!’… Karadjordjevici behu poreklom Crnogorci (ako ne i Arbanasi). To je pod prvu polovinu XX veka. Nezavisna Crna Gora je izraz vecinske zelje gradjana i gradjanki Crne Gore da odmaknu od gubitnicke i autodestruktivne politike Slobodana Milosevica. Poreklom Crnogorca. Otac Srbije je Milo Djukanovic bez kojeg Srbija i dalje ne bi bila posebna drzava. To mu je pod drugu plovinu XX veka. Sredina je Djido-Peko-Arso. Da ne ispadne da je srpska nacija derivat crnogorske, da nastavim. Crnogorska kapa je poreklom iz Like a u nosnju ju je uveo mislim Njegos. Petrovici behu starinom iz okoline Zenice u Bosni. Carnojevici-Crnojevici su raselili Kosovo i stvorili Vojvodinu. Dr. Radovan Karadzic je autor teze da se Crnogorci od drugih nacija razlikuju po duzini butne kosti. Za stotinjak godina, nadam se, bice to jedan korektan odnos. Mozda kao Nemacka i Austrija. Mozda kao Ruanda i Burundi.

  9. To je sve zato što se ovde uči lažna istorija!Za sve naše probleme krivi su:“Vatikan,masoni,englezi…i ostali!“Direktorka cg muzeja je studirala gde i Ja i 1993 je diplomirala Istoriju umetnosti na Filozofskom fakultetu u Beogradu pa 1994 upisala postdiplomske verovatno kao i svi njeni saplemenici o trošku države Srbije.A Mi jadni genocidni građani Srbije smo sve morali da plaćamo.

  10. Možda je ovo crnogorska nošnja ali, zar tu istu nošnju nisu oblačili, i ne oblače, i Srbi iz Crne Gore? Ili je, možda, njima to zabranjeno?! Da li smeju da gude u gusle samo oni koji se danas izjašnjavaju kao Crnonorci i „montenegrini“, koji pokušavaju da taj instrument istrgnu iz ruku onih, koji su do juče guslali ili, mogu to da rade i ovi današnji Srbi iz Crne Gore?! Onima, kojima je toliko stalo da se distanciraju od Srba, da naprave razliku izmedju sebe i „retrogradnih“ Srba, treba da izmisle neki novi instrument koji će se odnositi samo na njih Onda mogu svetu da kažu, OVO JE SAMO NAŠ INSTRUMENT KOJI MOŽE I ZNA DA SVIRA SAMO OVAJ NOVI NAROD?! Da nije tragično, što ovakva prepoucavanja unose nemir i omrazu izmedju jednog istog naroda, bilo bi smešno. Zaista.

Ostavite komentar


Kultura

“Novi narativ”: Studija o srpskoj istoriji u srpskim dramama 10

“Novi narativ”: Studija o srpskoj istoriji u srpskim dramama

Teatrološka studija "Novi narativ" prof. dr Marine Milivojević Mađarev analizira „Odnos prema nacionalnoj istoriji u dramskim delima u Srbiji na kraju 20. veka“, kako glasi i podnaslov tog izdanja Pozorišnog muzeja Vojvodine, predstavljenog 29. aprila u beogradskom pozorištu Atelje 212.

Naslovna strana

Naslovna strana za 4, 5. i 6. maj 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Gordana Bjeletić, novinarka

Dnevni list Danas su jedine profesionalne novine u Srbiji.