Dirigent Jun Merkl prekršio ugovor sa Beogradskom filharmonijom 1Foto: Beogradska filharmonija

Beogradska filharmonija se veoma radovala prvom nastupu nemačkog dirigenta Juna Merkla, zakazanom za 16. i 17. januar 2020 godine u Kolarčevoj zadužbini.

Potpuno neočekivano, dirigent je otkazao dolazak i to samo 60 sati uoči prve probe sa orkestrom iako je ugovor već potpisao. Razlog za to je njegovo nezadovoljstvo povodom stavke ugovora vezane za avio transport.

Svoje negodovanje je iskazao putem društvene mreže Fejsbuk i portala Slippeddisc koji se bavi događajima u svetu klasične muzike na i iza scene.

Beogradska filharmonija se na istom portalu zvanično izjasnila ovim povodom, a ubrzo posle nje oglasio se i šef-dirigent Gabrijel Felc ističući svoje čuđenje reakcijom dirigenta i žaljenje što Merkl propušta da diriguje orkestrom kome se svi muzičari rado vraćaju, hvaleći kako filharmoničare tako i administraciju orkestra.

Brojni umetnici koji su sarađivali sa Beogradskom filharmonijom, dirigenti kao što u Hauard Grifits, Nurhan Arman, Marijuš Smolij i drugi, podržali su Filharmoniju i osudili nekorektno ponašanje dirigenta. Brzom reakcijom menadžmenta, nekadašnji šef dirigent Uroš Lajovic izašao je u susret i preuzeo rukovođenje oba koncerta koji će se održati prema planiranom rasporedu bez daljih izmena.

Beogradska filharmonija će preduzeti sve mere koje su zakonom predviđene u ovakvim situacijama.  Zvanična izjava Beogradske filharmonije za portal Slippeddisc Kao budžetska institucija Republike Srbije, Beogradska filharmonija posluje prema striktnim i jasnim administrativnim pravilima koja su prezentovana gospodinu Merklu i navedena u ugovoru koji je pre više meseci dobio na uvid i potpisao.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari