Đura Mornar objavio treći solo album „Anđeoske pesme" 1Foto: Nebojša Babić

 

U izdanju izdavačke kuće Multimedia Music Vladimir Đurić Đura objavio je svoj treći solo album kao Đura Mornar, pod nazivom Anđeoske pesme.

Za razliku od Heroja ili Đure i Mornara, ovi solo albumi su uglavnom intimni, lirski poput zbirki poezije koja se peva i to važi za Maštarije, Letnju terasu i sada Anđeoske pesme.

„To su lagane pesme koje se pevaju uz gitaru, u drevnoj tradiciji od trubadura do pesnika koje ja volim poput Arsena Dedića, Koena ili Dilena. Anđeoske pesme su u najvećoj meri inspirisane prvim albumima pomenutih umetnika, ali i pesmama Alfreda Zitarose, Marije Dolores Pradere, Amalije Rodrigez, Cezarije Evore itd“, rekao nam je Đura.

Kaže da su sve pesme deo velike celine, odnosno jedna velika pesma, da on peva o ljubavi i u ime ljubavi, a da je ovaj put tema bila božanska ljubav, odakle je došao naziv Anđeoske pesme.

„Ja verujem da svaki čovek traži način da pronađe svoju duhovnost, a za mene su poezija i ljubav najviše kategorije.Verujem da ovakva muzika može uticati pozitivno na najmlađe da postanu dobri ljudi. Odrasli će u njima pronaći utehu u teškim momentima.“

Glavna inspiracija za pesme ponovo je Đurina supruga Nina, za koju kaže da piše divne bisere ljubavi u kojima ima mnogo životne radosti i tuge, a da on poeziju piše kako ne bi tugovao.

„To jeste jedan osećaj, poput nostalgije koji čoveka podseća da je nešto izgubio. Kako starimo tako sve više gubimo. Teško je podneti toliku tugu, pa je važno pevati o ljubavi i sreći. Kao na nekakvim božanskim terazijama, treba izvagati svoje osećaje i izravnati ih.“

https://citymagazine.danas.rs/popkultura/art/preslusajte-cetvrtu-epizodu-podkasta-vesele-80e-sa-djurom-pip-pop-sa-draganom-jovanovicem-krletom/

Kako se na planeti dešavaju brojne promene, ubrzava se informaciono doba, prisutne su klimatske promene, a stižu i pretnje iz virtuelnog sveta, Đura kaže da je vreme da zakočimo.

„Ljudi nisu sposobni da shvate veštačku inteligenciju, kao što ne mogu da shvate da je svemir beskonačan. Moje pesme su za sve one koji žele da se opuste i zaborave na neprekidne pretnje i probleme.“

Koncertna promocija ovog albuma očekuje se početkom juna, kada bi trebalo da gostuje i Nemanja Bogunović, koji je napisao muziku za dve pesme i za koga Đura kaže da je jedan od najvećih gitarskih virtuoza sa ovih prostora.

Ističe i veliki doprinos producenta Milana Burde i legendarnog fotografa Nebojše Babića, bez kojih ovaj album ne bi bio to što jeste.

Anđeoske pesme mi mnogo znače. Čekao sam da pređem šezdesetu godinu da mogu da ih pevam i snimim. Publika koja prati moj rad biće veoma zadovoljna.“

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari