Dobitnik Zlatne palme otvara FAF 1

Film japanskog reditelja Hirokazu Korede „Kradljivci“, ovogodišnji dobitnik Zlatne palme u Kanu, svečano će večeras otvoriti 24. Festival autorskog filma u Kombank dvorani.

Ova krimi-drama predstavlja priču o socijalno ugroženoj porodici, koja živi na ivici egzistencije u predgrađu Tokija. Da bi preživeli, bave se sitnim krađama i upravo posle jedne takve, nailaze na napuštenu devojčicu i prihvataju je kao člana svoje porodice. Iako su siromašni i u konstantnoj borbi za opstanak, kada su zajedno, svi izgledaju kao vrlo srećna porodica. NJihove tajne počinju da se otkrivaju nakon jednog incidenta i tada njihov porodični sklad biva ugrožen.

Na festivalu će biti prikazano još ostvarenja koja su obeležila Kanske kao i ostale svetske festivale. Među njima su novi film Žan Lik Godara „Slikovnica“, novi film reditelja filma „Šaulov sin“ Lasla Nemeša pod nazivom „Zalazak sunca“ koji je prikazan na upravo završenom Venecijanskom festivalu, kao i uvek kontroverzni Gaspar Noe sa filmom „Klimaks“. Na Festivalu će biti i par domaćih premijera među kojima su „Granice, kiša“ Nikole Mijovića i Vlastimira Sudara i „Teret“ Ognjena Glavonića, veoma očekivanog srpskog ostvarenja koje je takođe učestvovalo ove godine na Kanu.

Ovogodišnji FAF će se održavati na najvećem broju lokacija do sada, pored Kombank dvorane i u: Domu omladine, Dvorani kulturnog centra, Kinoteci (na obe lokacije), Domu kulture Studentski grad, Centru za kulturu Vlada Divljan, bioskopu Fontana, Art bioskopu Kolarčeva zadužbina.

Direktor festivala Igor Stanković podsetio je juče na konferenciji za novinare na ovogodišnji program i najavio, kako je rekao, „veliki, nikad veći broj gostiju“. Stanković je podsetio i da je reditelj Želimir Žilnik dobitnik nagrade za životno delo i dodao da je interesovanje za ovogodišnji festival je ogromno, o čemu svedoči veliki broj prodatih karata, do sada oko 3.000 samo za projekcije u Kombank dvorani.

Žiri Festivala koji će doneti odluku o najboljem filmu (Grand-Prix „Aleksandar Saša Petrović“) radi u sastavu: Filip Grandrije, francuski reditelj, Manfred Šmit, dugogodišnji direktor MDMa, jednog od najznačajnijih filmskih fondova u Nemačkoj, i Ivan Ikić, srpski reditelj. Festival je podržan od strane Ministarstva za kulturu, Francuskog instituta i Filmskog centra Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari