Dodela Nobelove nagrade Handkeu, neke zemlje najavile bojkot ceremonije 1Foto: Beta/AP/Francois Mori

Austrijskom piscu Peteru Handkeu će danas u Stokholmu biti uručena Nobelova nagrada za književnost, a nekoliko zemalja najavalo je bojkot te ceremonije.

Kako javlja Radio slobodna Evropa, hrvatsko Ministarstvo spoljnih poslova je saopštilo da hrvatski ambasador u Švedskoj Siniša Grgić neće danas učestovati na dodeli nagrade Handkeu, zbog njegove podrške politici Slobodana Miloševića.

Ministarstvo je na Tviteru objavilo da hrvatski ambasador neće biti na dodeli nagrade „osobi politički angažovanoj u davanju podrške velikosrpskoj politici Slobodana Miloševića 90-ih godina prošlog veka“.

Dosad su Albanija, Kosovo i Turska objavili da neće imati svog predstavnika na dodeli nagrade Handkeu.

Predsedavajući Predsedništva BiH Željko Komšić informisao je ambasadu Bosne i Hercegovine u Švedskoj da ne postoji ovlašćenje za bilo čije prisustvo u ime BiH ceremoniji dodele Nobelove nagrade u Stokholmu, te da bi da bi svaki vid samovoljnog postupanja mimo Ustavom utvrđenih stavova Predsedništva BiH predstavljao kršenje Ustava i zakona Bosne i Hercegovine.

Handkeu će danas biti formalno predata nagrada u visini od 935.000 dolara, pre održavanja tradicionalnog prijema kasnije tokom dana.

Na svečanost i na prijem pozvani su svi ambasadori u Švedskoj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari