Dokumentarac „Prilagođeni“ Dejana Petrovića na festivalima u Švajcarskoj i Beogradu 1Iz filma "Prilagođeni"/Foto: Milica Đorđević

Kratki dokumentarni film „Prilagođeni“ Dejana Petrovića biće prikazan na prestižnom međunarodnom festivalu Visions du Réel u Švajcarskoj, kao i na 70. Martovskom festivalu u Beogradu.

Na festivalu u švajcarskom gradu Nionu, koji će se održati od 21. do 30. aprila, film će se prikazati u programu Doc Alliance Selection, dok će publika na Martovskom festivalu u Beogradu, u selekciji dokumentaraca do 50 minuta, moći da ga pogleda 1. aprila od 19 časova.

Nakon svetske premijere u Amsterdamu, na festivalu IDFA u novembru 2021. godine, podsećaju u požeškom Nezavisnom filmskom centru „Filmart”, film je prikazan na oko četrdeset festivala širom sveta i do sada je osvojio sedam nagrada.

Ostvarenje Dejana Petrovića otkriva jedinstveno prihvatilište za pse u Evropi i uspostavlajnejm paralele između azila za pse i društva i prikazivanjem procesa dresure pasa, ukazuje na univerzalne probleme sa kojima se susrećemo od najranijeg detinjstva, preispitujući potrebu pojedinca da se prilagođava volji drugog, smatrajući ga autoritetom.

Dokumentarac „Prilagođeni“ Dejana Petrovića na festivalima u Švajcarskoj i Beogradu 2
Dejan Petrović, reditelj/ Foto: Milica Đorđević

Film je snimljen u Kazneno-popravnom zavodu u Sremskoj Mitrovici, jednom od tri zatvora u Evropi u kome se sprovodi program resocijalizacije osuđenika, kroz obuku pasa, i jedinom zatvoru u Evropi u kome postoji prihvatilište za pse.

Producent, reditelj i scenarista filma je Dejan Petrović, direktor fotografije Dragan Vildović, dok montažu potpisuju Aleksandar Uhrin i Aleksandar Popović. Snimatelj i dizajner zvuka je Nikola Cvijanović, a muziku je komponovao Vojin Ristivojević.

Film je snimljen u koprodukciji Nezavisnog filmskog centra „Filmart” iz Požege, producentske kuće Cinnamon Films, uz podršku Ministarstva kulture i informisanja i Filmskog centra Srbije.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari