Dominacija žena u regionalnoj književnosti 1Ne postoji distanca između stvarnosti i književnog stvaranja: Vladimir Arsenijević i Milena Berić Foto: FoNet/Aleksandar Barda

Osamnaest autorki iz regiona, koje na različite načine dokazuju da je prisustvo žena u savremenoj književnosti regiona dominantno, predstaviće se pred beogradskom publikom na dvanaestom izdanju književnog festivala Krokodil, koji će biti održan u petak, subotu i nedelju, 28, 29. i 30. avgusta pod simboličnim nazivom Remake / Remodel, najavio je Vladimir Arsenijević, književnik i osnivač festivala, na konferenciji za medije.

Uveče, u amfiteatru ispred Muzeja Jugoslavije smenjivaće se čitanja, sofa intervjui, onlajn uključenja i video-projekcije, dok će Debatni program biti održan u subotu i nedelju pre podne, u Krokodilovom centru.

– Krokodil otvara nešto dinamičniju sezonu kulturnih dešavanja u našem gradu. Kažu da dobre i važne stvari nastaju najčešće iz nužde, ovo izdanje 12. festivala Krokodil je zapravo rezultat jedne nužde – primetio je Arsenijević pojašnjavajući da ih je kovid sprečio da dovedu književne zvezde iz različitih krajeva sveta.

– Odlučili smo da uradimo nešto o čemu smo veoma dugo razmišljali, a što je postalo okosnica ovog 12. festivala – selekcija koja se sastoji iz isključivo od regionalnih autorki – rekao je on.

Tokom prve večeri učestvuju: Lana Bastašić, Lejla Kalamujić, Radmila Petrović, Adelina Teršani, Ana Vučković i Milica Vučković. Putem video-linka uključiće se Maša Kolanović, Suzana Tratnik i Olja Savičević Ivančević.

Druge večeri predstaviće se: Magdalena Blažević, Rumena Bužarovska, Jasna Dimitrijević, Biljana Đurđević, Senka Marić, Maša Seničić i Tanja Stupar Trifunović. Putem video-linka uključiće se: Luiza Buharova, Monika Herceg i Svetlana Slapšak. Program će voditi Zoe Gudović i Zed Zeldić Zed.

– Autorke proze, romana, kratkih priča, kao i pesnikinje, povezuje jedinstveni savremeni senzibilitet, koji na izrazito uverljiv način ogovara na zahteve današnjice. Ta selekcija odgovara i na naziv ovogodišnjeg festivala – naslov čuvene pesme Roxy Music iz 1972. godine – Remake Remodel – koji smo rekontekstualizovali. U samoj pesmi naslov govori o intimnim odnosima i načinima na koji se oni odvijaju u savremenom dobu, dok smo ga mi shvatil kao priču o novoj normalnosti i da nakon ovog iskustva (sa korona virusom) mi ne možemo da se nadamo nekom apsolutnom povratku unazad, u bivša vremena. Ovo iskustvo menja pravila igre – zapazio je Arsenijević.

– Glavna odlika Krokodila je da govori u ime činjenice da književnost pripada svakodnevnoj stvarnosti sadašnjice i da više ne postoji ona famozna distanca između stvarnosti i književnog stvaranje, već se stvaranje odvija u realnom vremenu i trenutku, pa je dužnost pisaca i književnika da se reflektuju na događaje – primeto je književnik.

Beogradska debata o Evropi 2020 pod nazivom „Mogućnost Evrope 2.0“ biće održana treće večeri festivala. Ona će okupiti neke od najeminentnijih evropskih i regionalnih intelektualaca i stručnjaka iz različitih oblasti (umetnici, pisci, kulturni radnici, profesionalci i teoretičari, sociolozi, istoričari, filozofi, aktivisti).

– U okviru tri debatna kruga bavićemo se nekim od najvažnijih pitanja s kojima se Evropa i Evropljani danas suočavaju. Glavna tema četvrte Beogradske debate o Evropi biće pandemija kovida 19 kao i njene globalne te posebno evropske implikacije. Debatni krugovi koje će moderirati Ljubica Gojgić, Igor Štiks i Uroš Krčadinac su: Budućnost stabilokratija (u svetlu pandemije virusa kovida 19), Centralna Evropa (između utopijskih snova i distopijske stvarnosti) i Nova normalnost, a učestvuju: Florian Biber, Katarina Peović, Boris Buden, Jelisaveta Blagojević, Mihal Kozlovski, Migel Roan i drugi.

I ove godine, Krokodil će organizovati tribine u okviru kojih će se baviti najaktuelnijim društveno-političkim temama iz perspektive kulture.

U subotu pre podne debatni program otvoriće razgovor Između jezika u okviru koga će se debatovati o stvaralačkoj tranziciji u drugi jezik.

Potom sledi debata Osvajanje slobode u kojoj će se diskutovati o tri važne regionalne inicijative: Deklaraciji o zajedničkom jeziku, Deklaraciji Odbranimo istoriju i Deklaraciji o regionalnoj solidarnosti te njihovom mogućem sinergijskom efektu.

Debata pod nazivom Anti/Fašizam na kojoj će se govoriti kako o antifašističkom nasleđu tako i o ideji i realnosti zajedničke književnosti jezika naspram regionalnih ili čak etničkih književnih selekcija, održaće se u nedelju pre podne.

U debatnim programima učestvovaće: Mia David, Božena Jelušić, Andrej Nikolaidis, Filip Balunović, Igor Štiks, Dubravka Stojanović, Vladimir Simović, Olga Kavran, Silvija Monros, Rumena Bužarovska, Nikoleta Kosovac, Svetlana Slapšak, Jelena Đurainović, Milena Berić i Vladimir Arsenijević.

Solidarnost sa Bejrutom

– Ove godine nas je potreslo ono što se desilo Bejrutu stoga smo pokrenuli  humanitarnu akciju Remake-Remodel Lebanon i pozvaćemo sve prisutne da svojim donacijama pomognu žrtvama katastrofalne tragedije koja je pogodila Bejrut – kazala je Milena Berić. Ovim povodom u Krokodilovom centru, takođe u nedelju, održaće se debata na temu solidarnosti u vreme kriza.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari