Donacija "Eva za Kolarac" 1Foto: Međunarodni centar za muziku Eva

Direktorke Međunarodnog centra za muziku „Eva“, Ana Rančić i Vesna Surčulija Radić, uručile su Kolarčevoj zadužbini donaciju u iznosu od 65.000 dinara.

Ova donacija namenjena je razvoju progrmske delatnosti Kolarca i konkretno – podršci u realizaciji Beogradskog Šopen Festa ( Belgrade Chopin Fest ) u 2021.godini koji ove godine obeležava 10 godina postojanja.

Ovaj Festival u svojoj misiji slavi muziku jednog od najvećih kompozitora klavira – Frederika Šopena promovišući vrhunski internacionalni i nacionalni pijanizam sa fokusom na mladim talentima.

Ovaj Festival je odskočna daska mnogim domaćim pijanistima i pijanistkinjama koji su baš na daskama velike sale Kolarčeve zadužbine imali priliku da se po prvi put susretnu sa velikim koncertnim podijumum, što je značajno doprinelo razvoju njihove koncertne karijere.

Misija donatora – Međunarodnog centra za muziku “Eva” (www.evamusic.rs) , između ostalog jeste podizanje svesti o važnosti finansijske pomoći od strane pojedinaca i privrednih društava u cilju očuvanja kulture i umetnosti našeg grada. Iako je primarna delatnost ovog centra organizacija muzičke škole instrumenta i priprema đaka za polaganje međunarodnih ABRSM ispita, želja osnivača je da svojim radom doprinesu kulturi i umetnosti svog grada. Međunarodni centar za muziku “Eva” bio je dva puta domaćin master klasa čuvenog baritona Davida Bižić, a potom i master klasa jazz pijaniste Dimitrija Vasiljevića, oba svetski priznata a naša umetnika.

Ilija Milosavljević Kolarac je 1878. godine testamentom sav svoj imetak ostavio srpskom narodu u cilju širenja nauke i kulture. Zgrada kakvu danas znamo svečano je otvorena 4. februara 1932. godine koncertom Beogradske filharmonije. Od tada do danas zgrada sa adresom Studentski trg broj 5 za mnoge predstavlja oazu znanja, kulture, umetnosti i muzike zbog čega je od izuzetne važnosti da je takvu sačuvamo i u ovim turbulentnim vremenima.

Prilikom uručivanja ove donacije, predstavnici Međunarodnog centra za muziku “Eva” i Kolarca složili su se da je, pored podrške Ministarstva kulture i informisanja Kolarcu, važno podsticati donaterske inicijative u kulturi i umetnosti, kao činu razvoja filantropske svesti u našoj zajednici. Zbog toga je gest Međunarodnog centra za muziku “Eva” korak u daljoj saradnji sa Kolarcem u zajedničkoj misiji edukacije i promocije umetničke muzike.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari