„Dosadilo nam je da čekamo da se Oasis ponovo okupi" - kako je nastao bend sa veštačkom inteligencijom koja imitira Lijama Galagera 1Foto: Andrew carruth / Alamy / Profimedia

Šta biste rekli kada bismo vas uputili na novoobjavljeni „izgubljeni“ album benda Oasis, koji je nastao između njihovog trećeg albuma Be Here Now i četvrtog Standing on the Shoulder of Giants?

Ukoliko je odgovor da to zvuči previše dobro da bi bilo istinito, u pravu ste, jer je to lažan album, koji je nastao uz pomoć veštačke inteligencije koja imitira Lijama Galagera.

Ove pesme zaista zvuče kao da ih je snimio Oasis, već su u pitanju numere koje su pisane za nekadašnji bend Breezer, a preko kojih peva AI modelovani Lijam.

„Dosadilo nam je da čekamo da se Oasis ponovo okupi“, kaže Bobi Gerati, koji opisuje kako je Breezer postojao oko 10 godina, napisao neke pesme i nastavio dalje.

Iskoristili su te pesme odranije, a potom isekli a cappella snimke Lijama kako bi dali primere veštačkoj inteligenciji kako treba da zvuči i to je na kraju ispala kombinacija nalik pravom bendu Oasis.

Rezultat je nazvan The Lost Tapes Volume One, a bend AIsis, što je 33-minutni konceptualni album koji pokazuje šta bi se desilo da je postava benda Oasis nastavila da svira posle 1997. godine.

Projekat je oduševio fanove ovog benda, od kojih mnogi kažu da deluje kao da ponovo slušaju omiljeni bend, što teško da će se desiti u stvarnosti.

Međutim, postavlja se pitanje da li veštačka inteligencija može da menja prave pevače i da li će neki to koristiti kako bi „oživeli“ već pokojne autore i zaradili pare na tome.

Izvor: The Guardian

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari