"Dragi roditelji, isključite svoje mobilne telefone": Direktorka Puls teatra objasnila ljudima kako se ne ponaša u kulturnoj ustanovi 1Foto: Shutterstock/momente

Poslednjeg dana devetog festivala „Pozorišni ringišpil“ direktorka Puls teatra iz Lazarevca, Ivana Nedeljković, obratila se roditeljima i deci zbog nekulturnog ponašanja u pozorištu.

Na decu nije imala primedbe. Vidno revoltirana, direktorka se obratila roditeljima i uputila kritiku na ponašanje koji ne dolokuje kulturnoj instituciji u kojoj se nalaze.

Nedeljković je negodovala na bahat odnos publike prilikom ulaska u salu, kao i nepoštovanje teatra tokom izvođenja dela. Najbizarniji čin roditeljskog ponašanja koji je direktorka navela je – puštanje crtanih filmova deci na tabletu tokom trajanja predstave. Kokice u pozorištu i „kotrljanje dece“ takođe se izdvajaju kao „teatar apsurda“ lazarevačke realnosti.

Njene reči su naišle na odobravanje i aplauz, a snimak je postao viralan na društvenim mrežama.

Nedeljković je prvo poželela dobrodošlicu publici na festivalu, ali i istakla da je imala potrebu da se prisutnima posle trećeg dana trajanja manifestacije i uživo obrati, ne samo zato što je iskorak napravljen u kvalitativnom smislu prilikom odabira predstava, koje su odnosile pobede na različitim festivalima, već i zato što se oseća poraženo kao umetnik.

– Mi smo u kvalitativnom smislu napravili jedan ogroman iskorak. Imali ste prilike da pogledate pobedničke, odlične predstave sa različitih festivala, ali se kao ličnost i ako direktor ustanove kulture i ako umetnik i stvaralac osećam veoma poraženo. Imali smo nekolicine incidenata. Prvo, ko nema kartu neka sačeka da uđu oni koji su svoje ulaznice obezbedili na vreme. Ova predstava je kamernog tipa – to znači da na gledalištu, na samoj sceni, sedi publika; ima 120 mesta i ni jedno mesto ne može više, iz milion razloga – kazala je direktorka i nabrojala neke od tih razloga, poput – ugrženost izvođača koji „daje srcu i dušu, i sve što ima“.

U daljem obraćanju Nedeljković je istakla da od prosvetnih radnika dobijaju veliku podršku, te da ni deca ne prave problem, već roditelji.

– Dragi roditelji, lazarevčani, ja sam kao direktor ove ustanove izgrebana jer neko hoće da uđe preko mene. Mi smo kao glumci, akteri, ansambl, napadnuti skoro svako veče zbog toga što neko ne shvata da ne može dete od dve godine da dovede na predstavu koja je preporučena za decu od sedam, osam, devet i više godina – istakla je direktorka i pojasnila neophodnu starosnu granicu deteta da bi ispratilo predstavu. Potom je iznela još apsurdiji podatak o ponašanju ljudi u teatru.

– Dragi roditelji, vi stavljate vašu decu na krila, vi palite tablete i za vreme predstave im puštate crtane filmove. Dragi roditelji, vi male bebe dovodite ovde sa kolicima i kad ne možete da uđete (u pozorišnu salu) jer ovo nije stadion, izvinite, nije parkić, vi se svađate sa nama, sa ansamblom Puls teatra, sa ljudima koji afirmišu ovaj grad. Dragi roditelj, lazarevčani, iskučite svoje mobilne telefone! – apelovala je Nedeljković, jer je upravo u momentu njenog obraćanja nekome zazvonio mobilni.

 

 

Kritika bizarnog pozašanja tu ne staje, jer je direktorka morala da pojasni prisutnima da se u teatar ne ulazi sa kokicama.

Ona je prekorila roditelje i zbog toga što ne brinu o svojoj deci tokom predstave, već ih puštaju da se „kotrljaju“ niz stepenice, dok ih dežurni glumci spasavaju.

– Ovo je deveti Ringišpil po redu, mi smo ovde imali pune sale, nikada ni jedan incident se nije dogodio. Imate roditelje koji gledaju predstavu i svoje dvogodišnje dete puštaju da se otkotrlja niz stepenice, dežurni glumac ga spasava, okreće se da vidi čije je dete, a niko se ne javi da mu se dete otkotrljalo – naglasila je direktorka. Ona je iznova naglasila da je u ustanovi kulture izgrebana, jer je obezbeđenje teatra odgurnuto i začuđeno uputila roditeljima u pozorištu – je l treba neko da vadi pendrek na vas?

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari