Dramsko stvaralaštvo Danila Kiša – njegove pozorišne i TV drame, kao i filmski scenariji, objedinjeni su u knjizi „Noć i magla“, koja se nedavno pojavila u izdanju izdavačke kuće Arhipelag. U pitanju je deseti tom izdanja „Dela Danila Kiša u deset knjiga“, koji Arhipelag objavljuje povodom 25 godina od smrti i u susret 80 godina od rođenja velikog pisca.

 Ovaj izdavački poduhvat, koji je priredila Mirjana Miočinović, obuhvata celokupno Kišovo fikcionalno delo: „Mansandru“, „Psalam 44“, „Rane jade“, „Baštu, pepeo“, „Peščanik“, „Grobnicu za Borisa Davidoviča“, „Enciklopediju mrtvih“, „Lautu i ožiljke, „Pesmu, Elektru“.

Poslednja knjiga koja zaokružuje ciklus, „Noć i magla“, sadrži istoimenu TV dramu, zatim tekstove „Papagaj“ i „Drveni sanduk Tomasa Vulfa“, takođe pisane za televiziju, pozorišnu dramu „Mehanički lavovi“, nastalu po motivima knjige „Grobnica za Borisa Davidoviča“, kao i dva Kišova filmska scenarija – „Končarevci“ i „Marin Držić Vidra“.

Ovo je prvi put da se filmski scenariji objavljuju u okviru nekog izdanja izabranih ili sabranih dela ovog pisca. Kiš se samo dva puta upustio u pisanje za film, ali nijedno ostvarenje nije realizovano. Planirani film o životu Marina Držića, kako piše Mirjana Miočionović u pogovoru, nije snimljen jer je naručilac sinopsisa, Adria film iz Zagreba, odustala od projekta. Njegov drugi scenario o sudbini radnika u jednoj fabrici u SFRJ propao je najverovatnije jer je procenjeno da bi Kišov tekst mogao imati subverzivnu notu i kritički osvrt.

„Film Veljka Bulajića pod naslovom ‘Visoki napon’, zasnovan na temi po kojoj je Kiš pisao naručeni scenarij, završen je 1981. godine. Razlozi odustajanja od Kišovog scenarija, osim onih koji se mogu naslutiti ima li se na umu autorov pristup temi, nisu poznati“, piše Miočionovićeva.

Gojko Božović, glavni urednik Arhipelaga, istakao je da je ova izdavačka kuća sa naslednicima autorskih prava Danila Kiša dogovorila da ubuduće dela ovog pisca u njihovom izdanju budu dostupna ne samo u Srbiji nego i u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari