Druga fotografska kolonija 1

Zrenjanin je domaćin druge po redu Fotografske umetničke kolonije, koja će od 8. do 10. maja ugostiti umetničke fotografe Voju Mitrovića, Nina Rakićevića, Tomislava Peterneka, Borivoja Mirosavljevića, Vukicu Mikaču, Gordana Pomorišca, Sanju Knežević, Martina Candira, Zorana Jovanovića Mačka, Gordanu Hajinović i Sonju Žugić.

Umetnička Fotografska Kolonija počinje okupljanjem fotografa na Carskoj Bari gde će velikani srpske fotografije kao i izuzetni autori mlađe generacije ukrstiti objektive.

Prvog dana. u 18 časova, na glavnom gradskom trgu biće otvorena izložba fotografija starih zrenjaninskih majstora, na petnaest panela velikog formatg. Biće predstavljeno četrdeset, do sada neobjavljenih, fotografija postavljanja spomenika kralju Petru I Karađorđeviću snimljenih između 1853-1940 godine. Na izložbi će se naći i fotografije iz svakodnevnog života grada, koje se nalaze se u privatnim kolekcijama i fototeci Narodnog muzeja u Zrenjaninu.

– U godini kad se slavi 180. godina od pronalaska fotografije u svetu, ovo su tek stepenice koje gradimo u susret osnivanja Muzeja Fotografije u gradu Zrenjaninu, koji to svakako zaslužuje. Očekuje nas kvalitetan događaj – objašnjava osnivač kolonije, fotograf Jovan NJegović Drndak.

Organizator izložbe je Savremena Galerija Ečka u saradnji sa Fotografskim Dokumentacionim Centrom, a pod pokroviteljstvom Grada Zrenjanina. Izložbu će u ime domaćina otvoriti gradonačelnik Čedomir Janjić.

Već u četvrtak, 9. maja od 17 časova ljubitelji fotografije će imati priliku da u prostoru Savremene galerije provedu vreme uz Voju Mitrovića, umetničkog fotografa koji živi i radi u Parizu. Istog dana ljubitelji fotografije moći će da se druže sa Tomislavom Peternekom, koga u svetu fotografije ne treba posebno predstavljati. Zrenjaninskoj publici će se nakon toga obratiti Nino Rakićević, fotograf i profesor fotografije na Santa Barbari, i Sony ambassador, koji živi i radi u Kaliforniji.

Završnog dana manifestacije, 10. Maja, u prostoru Savremene galerije od 14 časova ljubitelji fotografije družiće se sa Borivojem Mirosavljevićem, majstorom Jugoslovenske fotografije koji će predstaviti svoju najnoviju knjigu o fotografiji, a očekuje se potpisivanje protokola o zaštiti fotografije u kulturi. Po završetku kolonije, selekciju radova obaviće sekretar Foto Saveza Srbije Miroslav Predojević, Imre Sabo i El Gvojos a od odabranih fotografija biće biće priređena izložba tokom septembra.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari