Najznačajnija aktuelna ostvarenja sedme umetnosti kinematografija deset podunavskih zemalja biće premijerno prikazana na novoosnovanom međunarodnom festivalu, rečeno je na konferenciji za štampu koja je ovim povodom održana danas u smederevskom Centru za kulturu.

– Mnogo filmskih ostvarenja se snimi u državama podunavskog toka koja, igrom slučaja, ne dođu pred publiku našoj zemlji. Smederevski festival će ispraviti ovu grešku i predstaviti premijerne naslove koji će, nadam se, nakon uspeha na ovom festivalu, naći svoj put i do bioskopskih gledalaca u Srbiji – kazao je Jugoslav Pantelić, direktor Jugoslovenske kinoteke, umetnički direktor FEST-a, gost-selektor ovogodišnjeg festivala u Smederevu.

Pantelić je najavio da će festival otvoriti film Asgara Farhadija „Svi znaju“, sa Penelopi Kruz i Havaijerom Bardemom u glavnim ulogama, koji će biti prikazan van konkurencije. Ovim filmom počeo je i ovogodišnji Filmski festival u Kanu, a u Smederevu će biti premijerna projekcija u ovom delu Evrope.

Još jedna premijera, ali domaćeg filma, prvi put pred srpskim gledalištem, biće „Zlogonje“, režisera Raška Miljkovića, film koji dolazi posle velikog uspeha u Torontu i učešća na nekoliko festivala u Evropi proteklih meseci.

Rumunski film „Limunada“, koji takođe ovih dana bere lovorike po evropskim i festivalima širom sveta, prvo prikazivanje u našoj zemlji imaće u Smederevu.

Na kraju, na zatvaranju festivala, biće prikazan klasik naše kinematografije, film Gorana Paskaljevića „Varljivo leto ’68“, s tim što će ga publika prvi put videti u digitalno restauriranoj verziji, uz prisustvo samog autora i članova glumačke ekipe. Tada će biti i uručene festivalske nagrade, o kojima odlučuje tročlani međunarodni žiri, čiji sastav uskoro treba da bude saopšten, baš kao i kompletan program festivala.

Glavni takmičarski deo odvijaće se u Smederevskoj tvrđavi, a biće projekcija i na Dunavu, na šlepu, kao i u samom centru grada, gde će biti prikazano još niz digitalno restauriranih kultnih filmova u okviru zajedničkog projekta Jugoslovenske kinoteke i kompanije VIP.

– Sigurno da će kulturni značaj ovog festivala biti ogroman. Logično je bilo da se on desi na najlepšem mestu na Dunavu u Srbiji, u Smederevskoj tvrđavi, to se samo po sebi nametnulo – rekao je Igor Stanković, direktor distributerske kuće „Megakom film“, producent i direktor Festivala autorskog filma (FAF) i još nekoliko filmskih smotri, ovde predstavljen kao idejni tvorac smederevskog festivala.

– Za tih šest dana biće prikazano više od 40 naslova, značajnih filmskih ostvarenja. Počevši od ove godine, Smederevo će u avgustu biti prestonica filmske umetnosti u Evropi – najavio je ambiciozna start nove manifestacije Dragoljub Martić, direktor Centra za kulturu i organizator festivala.

Dunav film fest u Smederevu, njegovo prvo izdanje, trajaće od 18. do 23. avgusta.