Dvadeset godina od izvođenja predstave „Bordel ratnika“ 1foto Vesna Pavlović

Povodom dvadesetogodišnjice izvođenja predstave „Bordel ratnika“ i povodom predaje dokumentacije ove kultne prestave Muzeju Jugoslavije od strane Centra za kulturnu dekontaminaciju, u Muzeju Jugoslavije u sredu uveče održan je razgovor sa autorima, glumcima i saradnicima na predstavi.

Prikazani su digitalizovani materijali i snimci predstave, delovi televizijskog filma „Zidanje Bordela ratnika“, skica igranja predstave, kao i fotografije umetnice Vesne Pavlović i dokumentovana sećanja na predstavu.

Glumci su se prisećali i opisivali svoje scene gledajući skicu i listajući scenario, čitajući pojedine delove, a posebno su izdvojene scene lomljenja stakla, čas istorije, igranje kola, pevanje pesama o Titu i scene o Gašiću.

Predstava je nastala na osnovu eseja antropologa Ivana Čolovića, kao i tekstova drugih autora i autorki i raznovrsne sakupljene građe.

Premijerno je izvedena 21. avgusta 2001. u prostorima prazne zgrade Muzeja 25. maj.

Nakon toga izvođena je deset puta i bila je deo programa BITEF-a iste godine.

Realizovana je u okviru jednogodišnjeg projekta Centra za kulturnu dekontaminaciju „Moderna – Srpski nacionalni identitet u XX veku“, koji je kroz saradnju s istoričarima, umetnicima i svedocima nagovestio nova promišljanja Jugoslavije nakon ratova devedesetih godina prošlog veka.

U tom smislu, ova značajna umetnička produkcija na dvostruki način se vezuje za institucionalnu poziciju Muzeja Jugoslavije, dodirujući ne samo referentni tematski okvir kroz preispitivanje problema raspada jugoslovenskog kulturnog i političkog prostora, već i kroz direktno upisivanje u kompleksnu institucionalnu istoriju ovog Muzeja.

Rediteljka Ana Miljanić rekla je da ova predstava “u produkcijskom smislu bila zahtevna” za vreme u koje je nastala, dodavši da je od prve probe do premijere prošlo četiri nedelje i da je predstava trajala četiri sata.

Istakla je i da je scene “seksa u Srbiji” pisala na osnovu tekstova sa blogova koje je pronalazila na internetu, ali i da postoje scene ispovesti na osnovu kojih je snimljen film “Teret”.

“U tom trenutku bila je to prva predstava koja se u kratkom vremenskom odmaku bavila pitanjima rapsada Jugoslavije, proučavajući nacionalistički diskurs i produkciju nacionalističkog diskursa kroz ratnu, narodnu poeziju, kroz aktivnosti nekog od pripadnika nacionalnih elita. Izvodila se veoma kratko, svega nekih deset izvođenja, zbog specifičnosti prostora, izvodila se u svim prostorijama Muzeja 25. maj’”, rekao je za Danas Bojan Đorđev, asistent rediteljke na ovoj predstavi.

U predstavi su igrali: Vladislava Đorđević, Aleksandar Đurica, Eva Ras, Jelena Ilić, Nataša Marković, Marija Opsenica, Miloš Timotijević i drugi.

Tekst je deo projekta koji je sufinansiran iz Budžeta Republike Srbije – Ministarstva kulture i informisanja. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari