Dvadeset šesti Nišvil, drugi deo od 17. do 20. septembra 1Foto: Nišvil

Zaštitni znak 26. Nišvila je troglava kovid aždaja.

Za razliku od one u stvarnom životu – koja je uspela da utiša džez zvuke i unese haos u organizacijskom i finansijskom sistemu festivala, ova je pripitomljena i svira džez u podnožju Niške tvrđave, kaže Ivan Blagojević, direktor internacionalnog džez festivala Nišvil, najavljujući drugi deo ove manifestacije.

U drugom delu Nišvila, koji će se održati od 17. do 20. septembra, na Youth, Welcome, Movie i Kristina stejdžu u Tvrđavi biće prikazan besplatni prateći program, koji sadrži 24 koncerta i 20 muzičkih filmova.

Ove muzičke i filmske sadržaje moći će da prati po 20 ljudi u sedećoj publici, uz poštovanje epidemioloških mera, ali i svi oni koji budu odlučili da pored stejdževa zastanu.

Ovaj, živi segment Nišvila nastavak je onlajn dela, održanog od 13. do 16. avgusta, na Letnjoj pozornici u Tvrđavi, bez prisustva publike, a koji je posredstvom interneta pratilo nekoliko desetina hiljada posetilaca.

Na Onlajn Nišvilu održano je 18 koncerata, među kojima su bili i nastupi kvarteta predvođenih ruskim saksofonistom Olegom Kirejevim i srpskim pijanistom Vasilom Hadžimanovim, te kvinteta Nade Pavlović.

Organizovan je Džez teatar, na kojem su izvedene četiri predstave, kao i Movie Summit, na kojem je prikazano 35 filmova.

Priređena je retrospektiva radova sa Striporame i likovne kolonije. Na bini Letnje pozornice organizovan je Street Art program slikanja džez grafita.

Onlajn Nišvil, na kojem je izveden mali deo glavnog programa, kao i drugi deo festivala sa ograničenim brojem posetilaca bitno je drugačiji od početnih, a veoma optimističnih najava organizatora.

Oni su najpre najavljivali da će se festival održati u punom kapacitetu, u Tvrđavi i na drugim gradskim lokacijama, od 7. do 16. avgusta, a glavni program od 13. do 16. avgusta.

Spremni su, kako su govorili, da za publiku obezbede ne samo socijalnu distancu, zaštitne maske ili merenje temperature, već i testiranje. Nešto kasnije su pokušali da izdejstvuju kod nadležnih da se glavni program održi pred bar 4.000 posetilaca, ali bez uspeha.

Umesto svega toga, posetioci će u naredna četiri dana moći da uživaju u muzici odmereno, svedeno i dozirano.

Ali, bar će ih na ulazu u Tvrđavu dočekati Nišvilovska kovid aždaja. Bezopasna, bezbrižna i zaljubljena u džez.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari