Dveri: Maja Gojković da podnese ostavku zbog uništenja Miroslavljevog jevanđelja 1Foto: Ministarstvo kulture i informisanja

Srpski pokret Dveri zatražio je ostavku ministarke kulture Maje Gojković, pod čijom nadležnošću se, kako tvrde, neadekvatno postupalo prema Miroslavljevom jevanđelju tokom restauracije.

– Na konferenciji za medije koju su juče u Medija centru održali predstavnici izdavačke zadruge „Dosije“, izdavači najboljeg fototipskog izdanja Miroslavljevog jevanđelja, Veljko Topalović, priređivač faksimila i Boško Savković, autor dokumentarnog TV serijala o istorijatu rukopisa, izneli su, uz punu odgovornost, svoju ocenu trenutnog stanja u kome se nalazi najvredniji srpski rukopis, navode Dveri.

Oni tvrde da, prema njihovim nalazima, rukopis je krajem 90-ih godina prošlog veka na loš način restauriran, usled čega je sa mnogih vrednih iluminacija nestao, odnosno uklonjen sloj zlata i boje, koji su reprezentativni za ovo delo i po kojima ono odskače od sličnih rukopisa tog vremena.

– Snimci po kojima „Dosije“ radi svoje fototipsko izdanje, napravljeni su pre restauracije, početkom 90-ih godina 20. veka (uz sva odobrenja nadležnih), tako da jednostavnim upoređivanjem danas digitalizovanog rukopisa i tada načinjenih snimaka, možemo zaključiti da se radi o velikom stepenu oštećenja originala, kažu iz ovog pokreta.

Dveri dodaju da je knjiga nakon restauracije raskoričena, ponovo ukoričena, ali na skandalozno nestručan način, tako da su stranice poređane pogrešnim redosledom, nakon čega je u koričenju korišćen lepak, čija upotreba znači da će svako naredno raskoričavanje možda biti i nemoguće.

– O svemu ovome, institucije koje su imale saznanja i bile odgovorne za čuvanje Jevanđelja su ćutale više od 20 godina i ćutale bi i dalje da na jučerašnjoj konferenciji ova tužna istina nije konačno obelodanjena. Zato Srpski pokret Dveri traži da ministarka kulture Maja Gojković, hitno podnese ostavku.

Srpski pokret Dveri poziva da se učine sledeći koraci:

– Da se ​​kazne nadležni u Narodnom muzeju i u Ministarstvu kulture, koji su odgovorni kako za oštećenje originala (koje verovatno nije učinjeno sa namerom), tako i za prikrivanje informacija o stanju originala i propustima koji su načinjeni

– Da se ​​pokrene javna rasprava o predlogu Veljka Topalovića da se Miroslavljevo jevanđelje trajno vrati u posed Srpske pravoslavne crkve i da se pohrani u zgradi Srpske patrijaršije, odnosno u muzeju SPC. Istorijsko iskustvo nam govori da je SPC jedina institucija koja je uspela da sačuva stare rukopise koje poseduje;

– Da se ​​pokrene stručna ekspertiza o svim okolnostima ovih dešavanja, te da se imenuju odgovorni, posebno odgovorni za prikrivanje činjenica i nedomaćinsko postupanje sa najvrednijim srpskim rukopisom;

– Da se ​​okupi relevantan tim sačinjen od svetskih i domaćih eksperata, te da se učini temeljna restauracija rukopisa, pri čemu država mora da obezbedi kompletna sredstva za to, jer je pod patronatom države sam rukopis i oštećen.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari