Džez pevačica Tana Aleksa i autor muzike za Oskarom nagrađeni film “Čovek ptica” Antonio Sančez zatvaraju ovogodišnji Nišvil 1Antonio Sančez/Tana Aleksa: Foto Nišvil tim

Na zatvaranju ovogodišnjeg Nišvila, 13. avgusta, nastupiće Tana Aleksa (Thana Alexa), američka džez pevačica, kompozitorka, aranžerka  i producentkinja hrvatskog porekla, uz bend u kojem je Antonio Sančez (Antonio Sanchez), jedan od najuticajnijih džez muzičara u novom milenijumu, saopštio je ovaj internacionalni džez festival.

Aleksa će na Nišvilu predstaviti svoj album „Ona“, za koji je dobila dve Gremi nominacije (Grammy).

Rođena je u Njujorku, a deo mladosti je provela u Hrvatskoj.

Za muziku se zainteresovala još sa tri godine, u detinjstvu je učila violinu, a na njujorškoj „Nju skul“ („New school“) diplomirala je psihologiju i vokalno džez izvođenje.

Inspiracija za album „Ona” bile su međugeneracijske i interkulturalne priče imigrantkinja u njenoj porodici, što je evoluiralo u istraživanje iskustava savremenih žena svuda u svetu.

„Kritičari i kolege njen autorski opus ocenjuju kao iznenadjujući, a veoma uspešan i originalan spoj džeza, savremenog soula i world music- pre svega kroz muzičke motive regiona iz kojeg vuče korene“, naveli su u Nišvilu.

Sančez, bubnjar, kompozitor i multiinstrumentalista, inače njen suprug, višestruki je dobitnik Gremi nagrada, dugogodišnji je saradnik Peta Metinija (Pat Metheny), a poznat i kao kompozitor muzike za film „Čovek ptica“ („Birdman“), nagrađen Oskarom.

Sančez je rođen u Meksiko Sitiju, a bubnjeve je počeo da uči još kao petogodišnjak, te je već u tinejdžerskim danima počeo da profesionalno nastupa.

Uporedo je studirao klasični klavir i 1993. godine, diplomirao na Nacionalnom konzervatorijum, a onda otišao u SAD, gde je upisao “Berkli džez akademiju” (“Berklee jazz academy”), te nakon diplomiranja stekao i master stepen na muzičkom konzervatorijumu “Nju Ingland” (“New England Conservatory of Music”) u Bostonu.

Još tokom studija, njegov profesor Danilo Perez ga je preporučio Pakitu De Riveri koji je od Dizija Gilespija nasledio vođstvo poznatog “Junajted nejšen orkestra” (“United Nation Orchestra”), sa kojim je Sančez otišao na turneju.

Sančez je zatim postao član Perezovog akustičnog trija sa kojim je svirao na koncertima, a uporedo snimio i svoj prvi albim „Otadžbina“ („Motherland“) koji je dobio Gremi nominaciju.

Na jednom od koncerata čuo ga je legendarni gitarista Pat Metini i pozvao da se pridruži njegovoj grupi, a već prvi njegov album sa Sančezom „Govoreći o sadašnjosti“ („Speaking of Now“), izdat 2003, dobio je Gremi nagradu za najbolji savremeni džez album.

Sančez je pod svojim imenom objavio devet albuma, a nastupao je i snimao sa mnogim značajnim džezumetnicima na svetu.

Muzika za Oskarom nagrađen film „Čovek ptica” 2014. godine objavljena je i na albumu.

Ta partitura donela mu je nominacije za Zlatni globus za najbolju originalnu muziku, nagradu Bafta za najbolju filmsku muziku i druge nagrade, među kojima i one za najoriginalniju muziku.

Oko 800 izvođača, 250 programa, 16 stejdževa

Na ovogodišnjem Nišvilu, 29. po redu, nastupiće oko 800 izvođača u okviru 250 programa, među kojima su i pozorišni i filmski.

Učesnici će nastupiti na 16 stejdževa, od kojih su svi besplatni, izuzev mejn i ert stejdž (Main&Earth stage), na kojem se izvodi glavni muzički program.

Festival traje of 4. do 13. avgusta, a glavni program od 10. fo 13. avgusta.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari