Džezeri "zauzeli" gradski trg u Kraljevu 1

Od petka uveče pa do nedelje u ponoć na centralnom gradskom trgu, kraj spomenika Srpskim ratnicima, kod popularnog „Milutina“, održaće se serija koncerata u okviru ovogodišnjeg, VI Internacionalnog džez festivala „JazzIbar“.

Festival je, pre šest godina, pokrenuo Kulturni centar „Ribnica“ iz Kraljeva, a njegov koncept je postavio i do svoje smrti sprovodio Mihajlo Miša Blam, kao umetnički direktor festivala. U trenutku kada se „JazzIbar“, posle Mišine smrti juna 2014. godine našao na prekretnici za opstanak, Mišin kreativni posao oko festivala prihvatio je u znak pijeteta Vasil Hadžimanov i tako sa pozicije umetničkog direktora doprineo profilisanju festivala kao autentične smotre međunarodne džez scene.

Čast da sinoć otvori ovogodišnji festival pripala je beogradskom kvartetu „Flow Motion“ a potom je nastupio kraljevački bend Goodwil. Pre koncerta, u dvorištu Francuske kuće, održana je promocija knjige „Isceljujuća moć bluza“, čiji je autor muzičar Tibor Nađ, a knjiga i autor predstavljeni su i publici na trgu pre koncerta grupe Goodwil.

Festival se danas nastavlja nastupima trija Vaska Atanasovskog, koji dolazi iz Slovenije, niškog benda Eyot i grupe Trio Sveti, koju čine Vasil Hadžimanov, Marko Đorđević i Branko Trijić.

Svetske zvezde

U nedelju, poslednjeg dana festivala, nastupiće Marko Marković Rubikons bend i „David Binney Avenija“ koju predvodi saksafonista David Binney, koji je nastupao sa najvećim svetskim džez imenima. Festival će svirkom zatvoriti „Carvin Jones Band“. Ovaj bluz rok bend iz Arizone je dobitnik mnogih prestižnih nagrada, a njegov vođa gitarista Carvin Jones svrstan je među 50 najboljih svetskih gitarista svih vremena.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari