DruštvoFoto: Privatna arhiva

„The Music of the Secret Society that Owns Belgrade“ ukratko „Društvo“, serija je kompilacija i festivala izdavačke kuće Inverted Spectrum Records koja dokumentuje i promoviše underground scenu Beograda i okoline.

Njegovo najnovije izdanje Volume 5, donosi specifičan koncept – rasvetljavanje ženskih domaćeh izvođača.

Festival se održava od 17. do 20. aprila, na više beogradskih lokacija: Guvernanta 17. aprila, Živa 18. aprila i Kvaka 22, 19. i 20. aprila, uz jedan akustični koncert u UK Parobrodu 19. aprila; Predavanje i radionica biće održane u DC Krovu 20 aprila, a očekuje nas i mali afterparti kod Olje, kvartovskog bara na Čuburi 21. aprila.

– Ovo je prvo izdanje projekta koje se zasniva na određenoj temi, a u fokusu su muzički projekti u kojima žene igraju važne uloge, bilo kao tekstopisci ili izvođači. Aktuelno izdanje kompilacije i festivala se fokusira na muzičarke – kaže za Danas osnivač ovog lejbla muzičar Išik Sarihan (Işık Sarıhan), entuzijasta i ljubitelj beogradske andergraund muzičke scene.

Sa njim smo razgovarali o temi i najnovijem izdanju „Društva“.

– Počela je da me muči činjenica da su većina muzičara koji su učestvovali u projektu bili muškarci. U ranim izdanjima projekta to nije bio veliki problem, jer sam se fokusirao na jedan veoma specifičan krug beogradskog muzičkog podzemlja, a tamo jednostavno nije bilo mnogo žena. Ni tokom širenja delokruga nije bilo mnogo žena uključenih u projekat. To me je nateralo da pomislim da radim nešto pogrešno. S početka stvaranja aktuelnog izdanja saznao sam da nisam jedini koji tako razmišlja. Naime, jedna muzičarka mi je rekla da od starta bojkotuje moje festivale jer pozivam mali broj žena da učestvuju u njemu – ukazuje Sarihan.

On iznosi podatke naučnih studija koje navode da dosta ljudi, uključujući i same žene, često nesvesno i nenamerno upadnu u zamku diskriminacije.

– Nedavno sam počeo da razmišljam da bi to mogao da bude slučaj sa mojim muzičkim navikama. Zato sam za aktuelno izdanje festivala i kompilacije sebi postavio pravilo da neće biti bendova koji nemaju bar jednu žensku članicu. Birao sam solo, kao i potpuno ženske projekte i bendove u kojima su žene vođe ili ko-vođe. Ovo nije trebalo da bude simboličan čin povećanja ženske zastupljenosti u projektu, već je bio pokušaj da se prigrli sjajna muzika koja je do sada mogla da prođe ispod našeg radara iz ovog ili onog razloga, u svetlu činjenice da su i svesne i nesvesne negativne predrasude prema ženama široko rasprostranjene- kaže Sarihan.

No, da bi održao kontinuitet sa prethodnim izdanjima, napravio je nekoliko malih izuzetaka gde žene nisu tekstopisci, ali daju važan doprinos bendu kao izvođači, kao u slučaju sa The Cyclist Conspiracy. Na taj način, dodaje muzičar, tema je dovela do zanivmljivih saradnji, te će na festivalu svirati bend Dol sa eksperimentalnim pijanistom Vanjom Dabićem koji svira pod imenom Kumah, a Dunavski Buzukije, koje će ovog puta nastupati pod imenom „JuVeliri“ za ovo izdanje kompilacije snimile su pesmu sa vokalistkinjom Marijom Lončar.

Samo neki od izvođača koji učestvuju u ovom tomu kompilacije, od kojih većina svira i na festivalu, su: Dodola, Halftones, JuVeliri, Konvoj Bonton Bajkera, Kumah – pomenuta saradnja sa sa grupom Dol, Lira Vega, Lucidvox Duo, Manja Ristić, Marina Džukljev & Ilia Belorukov, Nike Eyes, Pinokio Petkom, Suzana Sumrah, Svetlana Spajić, koja će držati predavanja i radionicu, Svlak, The Cyclist Conspiracy, Umbra, i Zenit Zed.

DJ-evi će biti Branchi Lites, Ika i XmajkaterezakesovijaX.

Za otvaranje festivala „Društvo“ organizator će „oteti“ Guvernantinu Popup Kafanu za žurku. Izložba Katie Woznicki, koja na festivalu nastupa pod imenom Dodola, uvezuje se u festivalski program, a njeni radovi se mogu pogledati u Salonu Oto Bihalji-Merin Muzeja naivne i marginalne umetnosti do 25. maja.

„The Music of the Secret Society that Owns Belgrade – „Društvo“ je serija kompilacija i festivala Sarihanove izdavačke kuće Inverted Spectrum Records koja ima za cilj da dokumentuje, promoviše i slavi alternativnu, underground i sub-underground muzičku scenu Beograda i okoline. Projekat je započet 2018. godine, i do sada je obuhvatio različite stilove muzike, sa fokusom na psihodelične i avangardne forme roka, popa, džeza i panka, eksperimentalnu elektroniku i ukrštanje tradicionalne muzike sa savremenim stilovima, u ovom najnovijem petom izdanju pretežno u ženskom ruhu.

Peta kompilacija će biti objavljen ekskluzivno na Bandcamp stranici izdavačke kuće Inverted Spectrum Records neposredno pred festival, kada će biti i dostupna za besplatno strimovanje i preuzimanje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari