Spremite se na pop putovanje kroz svemir sa ženama na čelu 1Ilustracija: Medina Sagaeva

Koncerti tri svojevrsno magičnih izvođača, – pop dua Dolores, multimedijalne umetnice pod pseudonimom Dodola i benda Francis K. A., biće održani u subotu 5. novembra u Kvaki 22, u večeri koja je ponela naziv „Žena na čelu“.

– „Žena na čelu“ je slogan koji je sjajno poslužio zbog činjenice da u sva tri benda pred mikrofonom, odnosno na frontu, imamo žene. A ono što sve izvođače večeri povezuje je melanholija u ogromnim količinama. Francis K. A. na to dodaje i dozu katarze i jedan eksperimentalni segment za koji ni sami ne znamo kuda će odvesti – poručuju iz benda.

Francis K. A. je dvojac koji čine Tamara Jeličić i Miloš Mihajlović. U srži njihovog zvuka je elektro i pop, ali i igranje sa ritmovima shoegaze, dream pop i synthwave stilova, uz dominaciju sintisajzerski tema i plesnih ritmova.

Spremite se na pop putovanje kroz svemir sa ženama na čelu 2
Foto: Anđela Krstić

Dvojcu se u lajv nastupu pridružuju: Aleksandra na bubnju, Petar na gitari i Veljko na bas gitari. Njihov prvi EP „Nežnost retka je“ objavila je izdavačka kuća Više manje zauvjek iz Zagreba.

– Potpuna je slučajnost što su žene na frontu, meni recimo to nije značajan faktor za slušanje bendova, jer i muškarci i žene frontmeni imaju različite pristupe izvođenju muzike, pa su tako neki nežniji, neki grublji, neki imaju više feminini, neki više maskulini izraz, ako bi o tome više i moglo da se priča – primećuje Tamara i dodaje da je jedno sigurno: „Delimo sjajnu energiju među sobom i to je nešto što prvenstveno nas pokreće. Nadamo se da će publika ući u vajb i da će im biti inspirativno“.

Još jedna „ženska“ tema koje su se dohvatili su aktuelni protesti protiv nasilja nad ženama, koji se već neko vreme organizuju u Beogradu, a na kojima su članice benda Tamara i Aleksandra, neposredno učestvovale kao dobošarke.

Spremite se na pop putovanje kroz svemir sa ženama na čelu 3
Foto: N1

– Ovim putem bismo kao bend želeli da skrenemo pažnju na ozbiljne probleme u društvu gde su femicid i nasilje nad ženama postali sredstvo za senzacionalističko prikupljanje medijske pažnje – poručuju iz Francis K. A.

– Neki kažu da je Dodola stari paganski ritual za prizivanje kiše, a za neke je Dodola i boginja kiše. Moje pesme su lepe i tužne. U suštini, ja pravim muzičku kišu – kaže Kejti Voznički (Katie Woznicki) kantautorka, autsajder, multimedijalna umetnica rođena u Klivlendu (S.A.D.) koja živi i radi u Beogradu od 2007. i koja nastupa pod pseudonimom Dodola.

Spremite se na pop putovanje kroz svemir sa ženama na čelu 4
Foto: Vukadin Filipovic

Njena muzika je dočarana kao art-pop, spoj Twin Peaks-a, Kejt Buš, T.L.C.-a i Devo, a pesme kao emotivne, zarazne i često melanholične, sa toplim analognim sintovima i njenim jedinstvenim glasom.

– Moje pesme dolaze iz zemlje snova i košmara, želela sam da „ubodem“ atmosferu koja deluje užasno poznato, ali i totalno drugačije, – gde je sve jako lepo i malo čudno, pa čak i kičasto ponekad – kaže Kejti.

Spremite se na pop putovanje kroz svemir sa ženama na čelu 5
Foto: Milena Janošević

Ona stvara muziku sa retro elementima, ali ne klasičan retro zvuk, već sa dozom „haunting“ momenata, toplinom i dosta humora.

– Teme su razne, uglavnom malo teže. Htela sam da napravim pop album koji nije o romantičnoj ljubavi, nego da pokažem svet iz perspektive jedne jake i možda malo lude žene, koja je doživela svašta u životu, uspela da se sastavi i nauči nešto – pojašnjava Kejti.

Umetnica dodaje da su bendovi sa kojima nastupa u Kvaki sjajni i da dele sličnost u atmosferi, baš zato što je sve „dreamy“, ali i toplo i moćno na svoj način.

– Očekujem da putujemo kroz svemir zajedno, prvo ću ja da vam vrtim čakre, a onda će krenuti duboka emotivna transformacija kroz kolektivni doživljaj.

Nadam se da ćemo hipnotisati publiku sa našim sirenskim melodijama i glasovima. Ako ne, svakako će biti predobra svirka i odličan provod – najavljuje Kejti i poziva u Kvaku, a dan pre toga i u Suboticu, gde u klubu Mladost nastupa sa divnom Yvom & the Toy George.

Aludirajući na špansku revolucionarku Dolores Ibárruri, poznatiju kao La Pasionaria, ženu koja se borila protiv fašizma i prva izgovorila slogan No pasaran, ali i na irsku muzičarku Dolores O’Riordan, frontmenku sastava The Cranberries, autorski pop duo Dolores je dobio ime.

Spremite se na pop putovanje kroz svemir sa ženama na čelu 6
Foto: Veljko Lalović

Ana Srećković i Marija Vukčević, filološkinje po struci, muzičarke iz strasti, nazivom benda, koji predstavlja omaž ženskoj snazi, takođe ukazuju i na hispansko – filološku pozadinu koju autorke dele.

Synth pop, indi rock, novi talas, bendovi osamdesetih i devedesetih godina dvadesetog veka, ali i savremeni alternativni sastavi iz regiona, sve navedeno predstavlja inspiraciju bendu.

Spremite se na pop putovanje kroz svemir sa ženama na čelu 7
Foto: Veljko Lalović

– Slušamo svašta od muzike i izvlačimo ono što nas vozi. Ne ograđujemo se žanrovima jer je naš zvuk fuzija raznih pravaca u muzici, od italijanskih šansona do panka – kaže Ana kroz smeh.

Ona teme kojima se njihove pesme bave opisuje kao „probleme zamišljenih likova“.

To su osećanja i događaji kroz koje smo svi prošli u živtu, ili ako nismo, verovatno hoćemo u nekom momentu. Scene iz svakodnevice ljudi naših i približno naših godina – kaže Ana i dodaje da se vrlo raduju nastupu koji su kako kaže šaljivo nazvali kada su shvatile da su u sva tri sastava žene frontmenke, što se ne dešava često.

Povodom naziva „Žena na čelu“ Marija pojašnjava da ne treba porediti muške i ženske energije, jer i žene i muškarci mogu podjednako grub i nežan osećaj da ostave na sceni.

– Biće super atmosfera, intimniji koncert. Bilo bi super i kada bi svako našao nešto svoje u našoj muzici i u muzici ostala dva izvođača, kako to ne bi bio uniformisani događaj, već veče koje će svako zasebno da doživi – ukazuje Ana, a Marija dodaje: „Dođite u subotu i vidite kakav će osećaj žene da donesu“.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari