Džimu Šeridanu Zlatni pečat Jugoslovenske kinoteke: Uručenje nagrade kultnom sineasti na otvaranju Beogradskog irskog festivala, projekcija njegovog filma "Moje levo stopalo" 1Foto promo Jugoslovenska kinoteka

Ovogodišnji Beogradski irski festival (BIF) počinje u znaku specijalnog gosta Džima Šeridana, kultnog scenariste i reditelja koji je modernoj irskoj kinematografiji doneo međunaridna priznanja, kome će u petak, 8. marta u 19h, svečano biti uručen Zlatni pečat Jugoslovenske kinoteke za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti.

Slavni sineasta proglasiće festival otvorenim, a prvo ostvarenje kojim počinje Nedelja irskog filma kao filmski deo programa BIF je njegova antologijska drama iz 1989. „Moje levo stopalo“,  najavila je Kinoteka.

Džimu Šeridanu Zlatni pečat Jugoslovenske kinoteke: Uručenje nagrade kultnom sineasti na otvaranju Beogradskog irskog festivala, projekcija njegovog filma "Moje levo stopalo" 2
Foto promo Jugoslovenska kinoteka

Posle projekcije, sa Džimom Šeridanom razgovaraće filmski kritičar Miroljub Stojanović, a publika će takođe imati priliku da jedan od najvećih filmskih autora današnjice odgovara na njena pitanja.

Film „Moje levo stopalo“, priča o životu Kristija Brauna, irskog umetnika koji je, uprkos cerebralnoj paralizi, koristeći samo levo stopalo, naučio da slika i piše. doneo je Danielu Dej – Luisu Oskara za glavnu mušku ulogu. Glumica Brenda Friker osvojila je Oskar za žensku epizodnu ulogu, a Šeridanu su pripale tri nominacije za najpopularniju nagradu u svetu, i to u najvažnijim kategorijama – za najbolji film, režiju i adaptirani scenario. Ovaj neverovatni debitantski film iz 1989, koji je snimio kad je imao 40 godina, svrstao je Šeridana u kasno otkrivene velikane svetskog i evropskog filma.

Šeridan se proslavio i ostvarenjem “U ime oca”, kojim je osvojio Zlatnog medveda u Berlinu 1994. godine. U političkoj drami o mladiću iz Belfasta koji je primoran da prizna umešanost u bombaški napad IRA-e u kojem nije učestvovao, Daniel Dej-Luis takođe igra glavnu ulogu, Ovaj film je imao pet nominacija za Oskar, a na programu je 14. marta u 20h, u sali Kinoteke u Kosovskoj ulici.

Džimu Šeridanu Zlatni pečat Jugoslovenske kinoteke: Uručenje nagrade kultnom sineasti na otvaranju Beogradskog irskog festivala, projekcija njegovog filma "Moje levo stopalo" 3
Foto promo Jugoslovenska kinoteka

Ovogodišnji BIF prikazaće i dugometražni dokumentarni film „Piter O Tul: Duž nebeskog puta za Akabu“, koji je Džim Šeridan snimio o legendarnom irskom glumcu Piteru O Tulu (14. mart, u 18 časova, Kinoteka, Kosovska 11).

Značajan deo opusa legendarnog sineaste koga naši filmofili pamte i kao gosta Beograda 2020, koji je tokom karijere pored drugih visokih nagrada osvojio i oko 15 nominacija za Oskar i više od deset nominacija za Zlatni globus, čine i ostvarenja “Bokser”, opet sa Danielom Dej-Luisom u glavnoj ulozi, “In America”, drama o imigrantskoj irskoj porodici u Americi, “Get rich or Die Trying” sa poznatim reperom 50 Centom.

Džimu Šeridanu Zlatni pečat Jugoslovenske kinoteke: Uručenje nagrade kultnom sineasti na otvaranju Beogradskog irskog festivala, projekcija njegovog filma "Moje levo stopalo" 4
Foto promo Jugoslovenska kinoteka

Tu su i drama “Brothers“ o čoveku čiji brat nestaje u Avganistanu, sa holivudskom glumačkom ekipom u kojoj su zvezde Natali Portman, Džejk Gilenhol, Tobi Megvajer, triler “Dream House” u kojem igraju Daniel Krejg, Rejčel Vajs, Naomi Vots…

I u drami “The Secret Scripture” iz 2016. Džim Šeridan je sarađivao sa najvećim glumačkim imenima današnjice, kao što su Vanesa Redgrejv, Runi Mara, Tio Džejms, Džek Rejnor, Erik Bana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari