Džonatan GlejzerFoto: EPA-EFE/ALLISON DINNER

Džonatan Glejzer, reditelj filma „The Zone Of Interest“ nakon osvajanja Oskara za najbolji film van engleskog govornog područja, u svom govoru oglasio se po pitanju „dehumanizacije Gaze“.

„The Zone of Interest“, je britanski film na nemačkom jeziku koji je režirao Džonatan Glejzer, čija je radnja smeštena u vreme Holokausta. Tokom govora, režiser je rekao da je film pokazao „kuda dehumanizacija vodi u najgorem slučaju“.

„Svi naši izbori su napravljeni da se ogledamo i suočimo sa nama u sadašnjosti. Da ne kažemo: ‘Pogledaj šta su tada uradili’, već: ‘Pogledaj šta radimo sada’ rekao je reditelj na 96. dodeli Oskara.  

Ko je Džonatan Glejzer?

Džontan Glejzer je jedan od profilisanijih reditelja današnjice, koji ne snima često, zbog čega svaki novi naslov se očekuje i pažljivije promatra.

Počeo je kao reditelj video spotova, i već tad pokazao talenat ali i drugačiji autorski pristup i viziju. Spotovi za pesmu „Karma Police“ grupe Radiohead, ili „Virtual Insanity“ benda „Jamiroquai“ postali su kultni i uvek rado gledani.

Kao svog najvećeg uzora navodi Stenlija Kjubrika, što posmatrajući njegove filmove je više nego očigledno. Pored njega, veliki uticaj na njega ostvarili su i Bergman, Fazbinder, Felini i Pazolini.

Filmsku karijeru je počeo sa začudnim gangsterskim hitom „Sexy Beast“, kao i dramom o reinkarnaciji sa Nikol Kidman „Birth“, da bi očarao filmofile i kritiku sveta filmom „Under the skin“.

U filmu Skarlet Johanson glumi vanzemaljku predatorku koja proučava i pokušava da shvati ljudski rod. Film je bio spor i sa teškim temama, ali je i te 2013. bio u vrhu svih lista najboljih filmova godine.

Glejzer se deset godina kasnije vratio sa filmom „The Zone of interest“. Već na prvim projekcijama je bio opisivan kao ratni horor u kom nismo videli ni kap prolivene krvi, niti jedno ubistvo.

Prateći porodicu Rudolfa Hesa, upravnika logora, mi gledamo njihov svakodnevni život, dok se u pozadini vidi dim iz dimnjaka, i čuju zločine, vrisci, kao i zvuk peći u kojima nestaje na hiljade ljudi dnevno.

Zvuk je jako bitan za ovaj film, a i taj deo ovog nesumnjivog remek dela je nagrađen Oskarom.

Iako je film smešten u 1943, konekcija sa svim zločinima i genocidima ljudskog roda koji su dešavali širom planete 50 godina kasnije, dok je većina čovečanstva „uživala u svojoj bašti“ je više nego očigledna.

Džonatan Glejezer je svoj govor prilikom dobijanja svog prvog Oskara i završio sa:

„Bilo da su žrtve 7. oktobra u Izraelu ili tekućeg napada na Gazu, sve su žrtve iste dehumanizacije. Pitanje je kako da joj se odupremo?“

Džonatan Glejzer je diskretan po pitanju svog privatnog života kao i interesovanja van filma. Znamo da je oženjen, da ima troje dece i da je veliki navijač fudbalskog kluba Arsenal.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari