Edvard Norton stigao na Lopud 1Foto: John-Pavlish

Danas počinje treće izdanje Ponta Lopud festivala, koji na jednom mestu okuplja istaknute profesionalce filmske industrije, a na ostrvo Lopud stigao je Edvard Norton jedan od najcenjenijih glumaca današnjice, koji će održati seriju predavanja i radionica za glumce.

„Već 30 godina snimam filmove i većina onoga što sam naučio o samom stvaralaštvu i filmskoj umetnosti proizašla je iz razgovora sa starijim rediteljima o brojnim pojedinostima iz njihovih iskustava. Filmovi se stvaraju za publiku, da. Ali, isto tako i mi trebamo jedni druge da bismo uistinu naučili zanat te mi se ideja filmskog festivala za filmaše jako sviđa“, izjavio je Edvard Norton povodom učešća na Ponta Lopud festivalu.

Ovaj glumac je gotovo tri decenije u samom vrhu svetske kinematografije, a glumio je u preko pedeset filmova, producirao njih trinaest, napisao pet i režirao dva. Triput je nominovan za nagradu Oskar (“Iskonski strah“, “Generacija X“ i “Birdman“), kao i za nagradu udruženja filmskih glumaca (SAG), dvaput za BAFTA-u i za Zlatni globus, a dobitnik je Zlatnog globusa, nagrada Emmy i Obie, kao i brojnih drugih za glumu i produkciju.

U ulozi predavača na Ponta Lopud festivalu najavljeni su reditelj Ruben Östlund, istaknuta direktorika fotografijena filmu Urszula Pontikos. Učesnike očekuje i širok dijapazon zanimljivih predavanja koja će održati filmski umetnici impresivnih biografija. Na Lopudu su i agent za talente i partner u United Talent Agency Brian Swardstrom, Oskarom nagrađen producent Peter Spears, nagrađivani meksički reditelj, scenarist i producent Mišel Franko, finski reditelj i scenarist Juho Kuosmanen, izvršni producenti Giorgos Karnavas i Konstantinos Kontovrakis i Oskarom nagrađena producentkinja Mollye Asher.

Kao specijalni gosti festivala, od kojih se mnogi baš kao i predavači na Ponta Lopud vraćaju po drugi odnosno treći put, su poljski reditelj i oskarovac Pawel Pawlikowski, renomirani producent Philippe Bober, srpski reditelj i filmski producent Ognjen Glavonić, mađarska rediteljika i scenaristica Lili Horvát i britanska snimateljka Nina Kellgren.

Predavanja koja će se održavati na lokacijama poput umetničkog paviljona „Your Black Horizon“ ili tornja Biscaino-Bettera namenjena su isključivo polaznicima masterclassova pozvanim na temelju njihovog dosadašnjeg doprinosa filmskoj umetnosti, a ni njihove biografije nisu ništa manje dojmljive. Oni su reditelji Marija Apčevska, Kukla – Katarina Bogdanović, Matija Gluščević, Juraj Lerotić, Ivan Salatić, Norika Sefa, Ena Sendijarević, Dušan Zorić, glumci Florist Bajgora, Lazar Dragojević, Jurij Drevenšek, Gracija Filipović, Muhamed Hadžović, Tihana Lazović, Milan Marić, Natalija Teodosieva i Ivana Vuković te snimateljke Bojana Andrić, Sara Bernarda Moritz, Jana Plećaš i Gaja Naja Rojec.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari