Oskarovci i ikone svetskog filma drže masterklas: Edvard Norton, Ostlund, Pavlikovski, Mišel Franko i Piter Spirs na 3. Ponta Lopud festivalu 1Foto promo John Pavlish

Na predstojećem izdanju Ponta Lopud festivala, koje će se odvijati od 20. do 24. juna na ostravu Lopudu u Hrvatskoj, predavanja i radionice za regionalne profesionalce održaće zvezde svetskog filma – glumac Edvard Norton, reditelj Ruben Ostlund, nagrađivana direktorka fotografije Ula Pontikos, a njima se pridružuju, kako je najavljeno, i Mišel Franko, i oskarovci Pavel Pavlikovski i Piter Spirs.

Slavni meksički reditelj, scenarist i producent održaće specijalno predavanje “Novac nije najvažniji element za snimanje filma”, a moderiraće i masterklas za glumce. U ulozi moderatora masterklasa namenjenog rediteljima, na Ponta Lopud festival vraća se poljski reditelj i oskarovac Pavel Pavlikovski, koji je na prvom festivalskom izdanju vodio masterklasove za reditelje.

Oskarovci i ikone svetskog filma drže masterklas: Edvard Norton, Ostlund, Pavlikovski, Mišel Franko i Piter Spirs na 3. Ponta Lopud festivalu 2
Foto promo John Pavlish

Poznati su i ostali gosti festivala koji se pozicionira kao kreativno kulturno središte profesionalaca filmske industrije, saopštili su njegovi organizatori. Reč je o istaknutim imenima filmske umetnosti od kojih se mnogi na Lopud vraćaju po drugi ili čak treći put.

Kao specijalni gost koji će učestvovati u razgovoru s Rubenom Ostlundom, u sklopu masterklasa za reditelje, na Lopud stiže Filip Bober, osnivač produkcijske kuće Coproduction Office, koji je producirao sve Ostlundove filmove, uključujući i „Kvadrat“ (2017) i „Trougao tuge“ (2022), koji su osvojili kansku Zlatnu plamu.

Tu je i Brajan Svardstrom, agent za talente s tridesetogodišnjim iskustvom i partner u United Talented Agency, koja predstavlja glumce poput Timotija Šalamea, Edvarda Nortona, Majkla Daglasa…

Oskarovci i ikone svetskog filma drže masterklas: Edvard Norton, Ostlund, Pavlikovski, Mišel Franko i Piter Spirs na 3. Ponta Lopud festivalu 3
Foto promo John Pavlish

Piter Spirs, Oskarom nagrađen producent filma „Zemlja nomada“, održaće predavanje pod nazivom “Američki model rada agencija za talente i osnove nezavisne produkcije u SAD“, a predavanje finskog reditelja i scenariste Juho Kuosmanen odvijaće se pod naslovim “Strah reditelja od novog projekta”.

Među ovogodišnjim predavačima na Ponta Lopudu su i slavni producenti filma „Trougao tuge“ Đorgos Karnavas i Konstantinos Kontovrakis, i producentkinja „Zemlje nomada“ Moli Ašher, koji će govoriti na temu “Nezavisni filmovi i koprodukcije”.

Lili Horvat, renomirana mađarska rediteljka i scenaristkinja, moderiraće dva masterklasa, za glumce i za snimateljke, a saradnica u ovom programu je dobitnica BAFTA nagrade, britanska snimateljka Nina Kellgren.

Predavanja na Ponta Lopudu namenjena su isključivo polaznicima masterklasova pozvanim na temelju njihovog dosadašnjeg doprinosa filmskoj umjetnosti, a publika će imati priliku da na hotelskoj plaži uživa u projekcijama klasika koje su režirali ili u kojima igraju gosti 3. Ponta Lopud festivala.

Na programu su Ostlundovi „Turist“ i „Trougao tuge“, „Nakon Lucije“ Mišela Franka, „Najsretniji dan u životu Olija Makija“ Juha Kuosmanena, i „Oslikani veo“, drama reditelja Džona Kurana iz 2006, sa Edvardom Nortonom i Naomi Vots u glavnim ulogama.

Ognjen Glavonić, prvi rezident

Na Ponta Lopud se, kako je najavljeno, vraća i naš reditelj i producent Ognjen Glavonić, koji je bio učesnik prvog festivala 2021. godine, a sada je izabran kao prvi rezident koji će ove jeseni boraviti četiri nedelje u rezidenciji za umetnike.

Glavonić će na ostrvu Lopudu raditi na razvoju novog dugometražnog filma „U senci rogova“, koji je izabrala tročlana komisija iz sveta filmske industrije.

Ovaj projekat o odrastanju srednjoškolca iz malog banatskog sela, koji pokušava da snimi album sa svojim black metal bendom, u zajednici koja skriva duboke tajne, podržan je na konkursu Filmskog centra Srbije. FCS, uz Hrvatski audiovizualni centar i ostale regionalne filmske centre, jedan od partnera Ponta Lopud festivala.

Edvard Norton: Festival za filmaše

Glavno predavanje Edvarda Nortona moći će da slušaju svi učesnici festivala Ponta Lopud, a narednih dana uslediće radionice samo za učesnike u kategoriji “Glumci”.

– Već trideset godina snimam filmove i većina onoga što sam naučio o samom stvaralaštvu i filmskoj umjetnosti proizašla je iz razgovora sa starijim rediteljima o brojnim pojedinostima iz njihovih iskustava. Filmovi se stvaraju za publiku, da. Ali, isto tako i mi smo potrebni jedni drugima da bismo uistinu naučili zanat, pa mi se ideja filmskog festivala za filmaše jako sviđa – izjavio je jedan od najslavnijih glumaca današnjice povodom svog učešća na trećem izdanju Ponta Lopud festivala.

Norton se ubraja u najvažnije glumce i filmske umetnike svoje generacije – igrao je u preko pedeset filmova, producirao trinaest, napisao je pet scenarija i režirao dva filma.

Tri puta je nominovan za nagradu Oskar (“Iskonski strah“, “Generacija X“ i “Birdman“), kao i za nagradu Udruženja filmskih glumaca (SAG), dva puta za BAFTA nagradu i za Zlatni globus, a dobitnik je Zlatnog globusa, nagrada Emmy i Obie, kao i brojnih drugih priznanja za glumu i produkciju.

Nortonov najnoviji film “Bruklin bez majke”, koji potpisuje kao reditelj, scenarista, producent, i u kojem igra glavnu ulogu, istoričar filma i reditelj Ken Burns nazvao je “ni manje ni više nego modernim remek-delom”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari