Edvard NortonFoto promo Ponta Lopud festival

Na predstojećem izdanju Ponta Lopud festivala, koji će se održati od 20. do 24. juna na otoku Lopudu u Hrvatskoj, predavanja i radionice za regionalne profesionalce održaće zvezde svetskog filma – reditelj Ruben Estlund, glumac Edvard Norton, i višestruko nagrađivana direktorka fotografije Ula Pontikos.

Njihov masterklass, kako je saopštio festival, pohađaće dvadesetak filmskih autora iz regiona – reditelja, glumaca i snimatelja koji su na početku međunarodnih karijera.

Glavno predavanje Edvarda Nortona moći će da slušaju svi učesnici festivala Ponta Lopud, a narednih dana uslediće radionice samo za učesnike u kategoriji “Glumci”.

– Već trideset godina snimam filmove i većina onoga što sam naučio o samom stvaralaštvu i filmskoj umjetnosti proizašla je iz razgovora sa starijim rediteljima o brojnim pojedinostima iz njihovih iskustava. Filmovi se stvaraju za publiku, da. Ali, isto tako i mi smo potrebni jedni druge da bismo uistinu naučili zanat, pa mi se ideja filmskog festivala za filmaše jako sviđa – izjavio je jedan od najslavnijih glumaca današnjice povodom svog učešća na trećem izdanju Ponta Lopud festivala.

Edvard Norton se ubraja u najvažnije glumce i filmske umetnike svoje generacije – igrao je u preko pedeset filmova, producirao trinaest, napisao je pet scenarija i režirao dva filma.

Tri puta je nominiran za nagradu Oskar (“Iskonski strah“, “Generacija X“ i “Birdman“), kao i za nagradu Udruženja filmskih glumaca (SAG), dva puta za BAFTA nagradu i za Zlatni globus, a dobitnik je Zlatnog globusa, nagrada Emmy i Obie, kao i brojnih drugih priznanja za glumu i produkciju.

Nortonov najnoviji film “Bruklin bez majke”, koji potpisuje kao reditelj, scenarista, producent, i u kojem igra glavnu ulogu, istoričar filma i reditelj Ken Burns nazvao je “ni manje ni više nego modernim remek-djelom”.

Jedna od recentnijih uloga Edvarda Nortona je u filmu “Glass Onion: a Knives Out Mystery”, koji je u prve tri sedmice prikazivanja postao jedan od tri najgledanija ostvarenja u istoriji Netflixa.

Izuzetnog glumca koji svojom umetnošću neprestano očarava publiku širom sveta, trenutno možemo da gledamo u Appleovoj antologijskoj seriji “Extrapolations”, a uskoro ga očekuje i snimanje novog filma “Asteroid City”, koji je njegova peta saradnja sa legendarnim rediteljem Vesom Andersonom.

Edvard Norton, Ruben Estlund i Ula Pontikos na 3. Ponta Lopud festivalu u Hrvatskoj: Zvezde svetskog filma drže predavanja i radionice za regionalne profesionalce 1
Foto Getty Images/ Ponta Lopud festival

Posle najvećih imena svetskog filma koja su na prva dva izdanja Ponta Lopud festivala održala radionice, kao što su Džoel Koen, oskarovka Frensis Mekdormand i Pavel Pavlikovski, svoja znanja i iskustva sa učesnicima masterklasa, ove godine podeliće i višestruko nagrađivani švedski reditelj Ruben Estlund.

Dobitnik dve Zlatne palme u Kanu, za ostvarenja „Kvadrat“ (2017), i „Trougao tuge“ (2022), koji je bio nominovan i za Oskar,izjavio je povodom učešća na ovom festivalu:

– Za mene je snimanje filmova zajednički poduhvat, druženje, a to je upravo ono zbog čega u njemu i uživam. Intimna atmosfera koju pruža Ponta Lopud sjajna je prilika za susret s kolegama i prijateljima, razgovore o radu na filmu i pronalaženje inspiracije. Istinski se tome radujem!“ – rekao je Estlund.

Jedan od najangažovanijih reditelja današnjice, sa “Trouglom tuge” koji metaforički prikazuje kraj zapadne civilizacije, na dodeli Evropskih filmskih nagrada osvojio je četiri glavne nagrade – za najbolji evropski film, reditelja, glumca i scenario.

Edvard Norton, Ruben Estlund i Ula Pontikos na 3. Ponta Lopud festivalu u Hrvatskoj: Zvezde svetskog filma drže predavanja i radionice za regionalne profesionalce 2
Foto Stefan Lange/Ponta Lopud Festival

Drugu godinu zaredom, u sklopu Ponta Lopuda, održaće se i stručni programi za snimateljke, kao doprinos rodnoj jednakosti u filmskoj industriji, što je sastavni deo svetonazora ovog festivala.

U saradnji s Hrvatskim audiovizualnim centrom i regionalnim filmskim centrima iz Srbije, BiH, Slovenije, Severne Makedonije i Crne Gore, biće organizovan teoretski i praktični rad s Ulom Pontikos, jednom od svetski poznatih direktorki fotografije na filmu (DOP).

Tri učesnice stručnih programa za snimateljke svoje će veštine “izbrusiti” uz Ulu Pontikos, članicu Britanskog udruženja snimatelja i izvršnog ogranka Akademije filmskih umetnosti i nauke.

Poput Edvarda Nortona, i ona će svoj će glavni masterclass održati sa učesnicima svih radionica, nakon čega će se posvetiti samo snimateljkama, i to kroz teoretski i praktični rad.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari