„Najbolji golman na svetu“ najbolji na Međunarodnom festivalu sportskog filma na Zlatiboru 1Autori pobedničkog filma/Foto: TO Zlatibor

 

„Najbolji golman na svetu“ proglašen je za najbolji film na 12. Međunarodnom festivalu sportskog filma, koji je završen na Zlatiboru.

Tom dokumentarnom dugometražnom filmu, autorke i scenaristkinje Katarine Sinđelić i reditelja Vladimira Kurćubića, pripala je nagrada Gran pri festivala „Gold gondola“.

To je priča je o golmanu Petru Radenkoviću Radiju, koji je bio fudbalska zvezda u Nemačkoj šezdesetih godina, ali je kod nas bio nepoznat.

Najbolji kratkometražni dokumentarni film  je „Kris Nikić – Ajronmen, reditelja Jena Staforda, a najbolji srednjemetražni dokumentarni film je „Kako smo zavoleli basket“, scenariste Vladimira Pajić, u režiji Petra Petrovića.

Najbolji dugometražni dokumentarni film je film „Legende Čaira“, autora Vladimira Ristića i producenta Olivera Paunovića.

Flmu „Edi“, Jana Vrhovnika koji živi i radi u Londonu, dodeljena je nagradu u kategoriji kratkih igranih filmova.

Nagrada „Dinko Tucaković „Gold Gondola“ za najbolju režiju dokumentarnog filma pripala je makedonskom ostvarenju „Srećna Trinaeska“, u produkciji makedonske nacionalne televizije.

Nagrada za najbolju fotografiju, dizajn i inovativnost dodeljen je filmu  iz Španije „Egolend“, čiji je autor Ignasi Lopez Fabregas.

Ostvarenju „Kobrin put do zvezda“, u produkciji Sport Kluba i Sport networka iz Beograda i Sportskog radija iz Skoplja, pripala je nagada za naajbolji film o ličnosti u sportu.

Nagradu za najbolji film o visokim moralnim vrednostima u sportu pripala je autoru nemačkog filma „Ko sam ja- Elena Kravcova“, čiji reditelj je Josuka Hosoi iz Japana.

Posebna priznanja

Posebna priznanja za doprinos filmskoj umetnosti i sportu su pripala dokumentarnom filmu „Čobo“, video-portretu golmana Slobodana Janjuša u produkciji Federalne televizije Bosne i Hercegovine, Nemanji Nešiću iz Užica,  autoru dokumentarca „Kada stvarnost prevaziđe maštu“, koji podseća na uspeh FK Sloboda iz Užica, kao i Danijeli Dragojević, novinarki RTS-a i aktivnoj maratonki za film „Do cilja“.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari