Premijera najnovijeg komada proslavljenog britanskog dramskog pisca Ronalda Harvuda „Državni službenici“, najavljena je juče u Narodnom pozorištu. Harvud je tekst napisao prošle godine i, budući da se repertoari pozorišta u Engleskoj planiraju nekoliko godina unapred, on će se naći na britanskim scenama, ali tek pošto najpre bude izbveden u beogradskom Narodnom pozorištu ne sceni „Raša Plaović“.

Harvud, koji je u neprestanom kontaktu sa prevodiocem komada Đorđem Krivokapićem, sa zadovoljstvom je pristao na to, štaviše, želeo je da se zbog posebne naklonosti prema Beogradu i Srbiji, i sam nađe na premijeri, ali ga je bolest sprečila, pa će doći na neku od narednih izvedbi. Komad je režirala Đurđa Tešić, a premijera je zakazana za 4. novembar u 20.30.

– Kao i većina Harvudovih komada (a ovdašnjoj publici poznati su „Garderober“ i „Na čijoj strani“, na primer), i ovaj govori o moralnoj dilemi pojedinca, rekla je Đurđa Tešić. Radnja je smeštena u Englesku, pred sam početak Drugog svetskog rata, u doba ekonomske krize, procvata fašističkih režima u Evropi, kada državni službenik Rejf Vigrem otkriva da engleska vlada za koju radi laže engleski narod o naoružavanju Nemačke, a on se odlučuje da narod na to upozori i spreči katastrofu. Na prvi pogled istorijska drama u kojoj se pojavljuju i neke istorijske ličnosti, zapravo nije dokumentaristički komad, upozorava i sam autor, već egzistencijalistički triler, kako ga je odredila rediteljka.

Glavne uloge poverene su Vanji Ejdus-Kostić i Vuku Kostiću, a igraju još i: Lidija Pletl, Ljubivoje Tadić, Miodrag Krivokapić, Bojan Krivokapić, Boris Komnenić i Tihomir Stanić u altarnaciji tumače lik Dezmonda Mortona, a tu je i Nebojša Kundačina. Scenograf predstave je Igor Vasiljev, kostimograf Olga Mrđenović, kompozitor Vladimir Pejković. Predstava traje oko sat i 40 minuta bez pauze. Pretpremijera je 3. novembra, a reprize 5, 11. i 27. novembra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari