Egzit festival : Zaustaviti poruke podrške na društvenim mrežama i veličanje zločina 1Foto: J. Patarčić/Danas

Festival Egzit (Exit) danas je povodom tragedija u Osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar“ i kod Mladenovca, u kojima je ubijeno 17 ljudi, apelovao na javnost i institucije da se zaustavi širenje poruka podrške i glorifikacije zločina.

Egzit je naveo da sve poruke podrške na društvenim mrežama i veličanje zločina odmah treba prijaviti Instagramu, TikToku i drugim društvenim mrežama, kako bi u što kraćem roku bile uklonjene.

Sve pojave ovog tipa treba nedvosmisleno osuditi, ističe Egzit i apeluje i na roditelje da provere aktivnosti svoje dece na društvenim mrežama, te da ako uoče ovakve pojave, adekvatno reaguju.

Festival je pozvao i sve ljude da ovakve neprimerene sadržaje pošalju na i-mejl [email protected], kako bi i Egzitove stranice, kao i stranice svih saradnika i zaposlenih poslale odgovarajuće prijave.

Poseban apel Egzit je uputio Tužilaštvu za visokotehnološki kriminal i drugim nadležnim institucijama i stručnjacima, uz poziv da hitno reaguju i ispitaju ima li elemenata krivičnog dela u postupcima glorifikacije zločina i pretnjama novim.

U pucnjavi koja se dogodila 3. maja ujutro, oko osam sati, u osnovnoj školi na Vračaru ubijeno je devet osoba.

Među žrtvama su deca, kao i čuvar škole, dok su šestoro dece i jedan nastavnik ranjeni i zbrinuti u Urgentnom centru i Tiršovoj.

Zbog pucnjave uhapšen je Kosta K. (14), učenik škole, kao i njegov otac.

U pucnjavi koja se dogodila kod Mladenovca 4. maja, u mestima Dubona i Šepšin, ubijeno je osam, a ranjeno 14 osoba.

Osumnjičeni je uhapšen u blizini Kragujevca.

U Srbiji je danas dan žalosti.

Sve vesti u vezi sa tragedijom na Vračaru pratite u Danasovom BLOGU.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari