Evropska gitarska svita za kraj 1Foto: gaf.rs

Svetskom premijerom „Evropska gitarske svite“ koju će na Velkoj sceni Doma omladine večeras izvesti njeni kompoziitori: Aleksandar Sedlar iz Srbije, Marek Pasieczni iz Poljske, Nejc Kuhar iz Slovenije i Golfam Khajam iz Irana, završiće se 19. Gitar art festival.

Poslednjeg dana festivala na scenu izlaze i mađarski gitarsta Petar Giran, Svetski gitarski orkestar i Omladinski simfonisjki orkestar El sistema, Tačku na 19. Gaf, tokom kog je održano devet koncerata tokom šest dana, staviće Ponoćni gitarski umetnički kafe klub u Kući kulture na Terazijama, poznatijoj kao Krsmanovićeva kuća ili zgrada Protokola.

“Evropska gitarska svita” nastala je na samom festivalu u okviru “Gitarske integracije 2” – drugog dela umetničkog projekta koji povezuje umetnost i stvara novo nasleđe. Za razliku od prošlogodišnjih Integracija posvećenih gitaristima, kad je izvedeno delo “Bel Grado”, inspirisano glavnim gradom Srbije, ove godine “zvezde” projekta su gitarski kompozitori. Pod mentorstvom Dušana Bogdanovića četvoro mladih kompozitora – Aleksandar Sedlar, Marek Pasieczni, Nejc Kuhar i Golfam Khajam iz Irana – komponovali su po jedan stav evropske svite, u kome su predstavili nacionalne motive svoje zemlje. Zadatak je bio da se u njima preslikava nacionalno nasleđe kao inspiracija za savremenu interpretaciju i stvaranje novog nasleđa. Peti stav svite komponovali su zajedno tokom 19. Gafa. Projekat “Integracije 2” podržavaju Delagacija EU I EU info centar u Srbiji.

Petar Giran ima 24 godina, gitaru svira od osme, a iza sebe ima veliki broj prestižnih međunarodnh nagrada. Na GAF-u svira internaconalni program od Herija Prsla do Mikloša Roza i Amira Džona Hadada.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari