Evrovizija 2024: Holandski takmičar Jost Klajn diskvalifikovan 1Foto: Jessica Gow/TT / AFP / Profimedia

Predstavnik Holandije Jost Klajn diskvalifikovan je sa Evrovizije nakon incidenta iza scene.

On je  poslat kući nakon što je jedna članica produkcijske ekipe švedskoj policiji iznela navode o zastrašivanju.

U saopštenju, organizatori takmičenja su rekli da „ne bi bilo prikladno da on nastavi sa takmičenjem“ dok traje pravni proces, te dodali:

„Želimo da jasno stavimo do znanja da, suprotno nekim medijskim izveštajima i spekulacijama na društvenim mrežama, ovaj incident nije uključivao nijednog drugog izvođača ili člana delegacije“.

EBU kaže da insistira na politici nulte tolerancije prema bilo kakvom prema neprikladnom ponašanju i da su posvećeni smo bezbednom i sigurnom radnom okruženja za sve koji učestvuju na takmičenju.

S tim u vezi, ponašanje Josta Klajna prema članu tima smatra se kršenjem pravila takmičenja, dodaju iz EBU-a.

https://www.danas.rs/kultura/od-favorita-do-dikvalifikacije-ko-je-jost-klajn-holandski-umetnik-koga-su-organizatori-evrovizije-poslali-kuci/

Klejn je bio među favoritima za pobedu sa svojom pesmom Europapa, piše BBC.

Inače, još sinoć su krenule glasine o diskvalifikaciji pevača i jutjubera zbog incidenta sa Izraelom.

Švedski emiter SVT kaže da incident uključuje i fizički obraćun sa fotografom izraelske delegacije. Glasine su da se Klejn sukobio i sa nekim iz EBU-a.

Na konferenciji za medije nakon druge polufinalne večeri, Klajn je izrazio svoje nezadovoljstvo zbog učešća Izraela na takmičenju.

Suprotstavio se voditelju konferencije pitavši ga zbog čega Eden Golan, izraelska predstavnica, ima pravo da izabere hoće li ili neće odgovoriti na škakljivo novinarsko pitanje.

Novinar iz Poljske, pitao je Izrealku da li je svesna da je zbog njenog učešća na takmičenju ugrožena bezbednost svih ostalih učesnika.

Na pitanje koje je bilo postavljeno njemu, da li pesma EuroPapa može da ujedini Evropu kroz slogan „Ujedinjeni muzikom“, Klejn je odgovorio – „To je pitanje za EBU“, aludirajući na to što su dozvolili učešće Izraelu ove godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari