FAF slavi mlade domaće autore 1

Na ovogodišnjem Festivalu autorskog filma publika će imati priliku da pogleda nekoliko domaćih premijera. Filmovi, koje je gledala publika svetskih filmskih festivala, prvi put će biti prikazani beogradskoj publici u okviru FAF.

Film Maše Nešković Asimetrija, čija je projekcija zakazan za subotu, 23. novembra, u 19 sati u Kombank dvorani, premijerno je prikazan u okviru programa New Directors Competition 43. Mostre u Sao Paulu (Brazil).

U ovom ostvarenju koje dovedi u pitanje transformaciju ljubavnih odnosa tokom vremena i razloge zbog kojih se veze raspadaju, uloge tumače Daria Lorenci Flatz, Uliks Fehmiu, Mira Janjetović, Mladen Sovilj, Lola Vitasović, Mateja Poljčić, Dubravka Kovjanić, Milica Stefanović, Tamara Krcunović, LJubomir Bandović…

Domaći film Moj jutarnji smeh, debitanta Marka Đorđevića svetsku premijeru imaće upravo na 25. FAF u Kombank dvorani, 26. novembra u 21.30 sati. To je priča o zakasnelom odrastanju tridesetogodišnjaka Dejana koji konačno gubi nevinost.

Sve to, u širem smislu, govori o jednoj generaciji koja je odrastala pod staklenim zvonom i čiji su roditelji pokušavali da sačuvaju decu od surove realnosti. Sada, kad su roditelji izgubili dostojanstvo i snagu i kad su porodice počele da se urušavaju, njihova deca, već odrasli ljudi, konačno moraju da preuzmu odgovornost i suoče se sa životom.

Ovogodišnji FAF u potpunosti je posvetio svoj program mladim domaćim autorima i pored filmova Asimetrija i Moj jutarnji smeh, koji su deo Glavnog takmičarskog programa, na repertoaru FAF su još četiri filmska ostvarenja.

Dve mlade autorke, svetsku premijeru svojih filmova imaće upravo na 25. FAF. Milena Grujić, talentovana mlada rediteljka prikazaće svoj debitantski film AS(25) u Domu omladine Beograda, 28. novembra od 19.30 sati. Marina Radmilac sa svojim ostvarenjem Who the fuck are you?, koje žanrovski definiše kao crno-belu psihodelik pank dramu, nastupa 28. novembra, u Dvorani Kulturnog centra Beograda od 19 sati.

Program Hrabri Balkan, najmlađa programska celina na Festivalu, u okviru svoje selekcije prikazaće dva domaća filma, koja imaju već uspešan festivalski život.

A sad se spušta veče je dokumentarni film Maje Novaković koji prikazuje život dve bake koje žive izolovano na brdima Istočne Bosne.

Priroda je entitet sa kojim bake pričaju, osluškuju ga i poštuju. Film ističe nematerijalnu kulturnu baštinu kroz prikaz bajalica i rituala protiv vremenskih nepogoda, grada i oluje.

Prikazuje se jednostavnost i čistota njihovog života kao i mukotrpan rad. Film publika može da pogleda u okviru slota filmova Hrabri Balkan u DOB, 28. novembra od 17.30 sati. Stefan Đorđević i njegov film Poslednja slika o ocu upravo je pokupio sve simpatije žirija na Zagreb Film Festivalu čije obrazloženje glasi: „Posljednja slika o ocu je potresna priča o odnosu oca i sina. Autor je slikovno u potpunosti dočarao težinu odnosa i same situacije u kojoj se likovi nalaze“. To je četvrta nagrada za ovaj film nakon svetske premijere u Lokarnu, u avgustu 2019 a domaća publika će film moći da pogleda u ponedeljak, 25. novembra od 19 sati u DKCB.

Više o programu 25. Festivala autorskog filma na sajtu: www.faf.rs.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.