Fanovi video igre mogu da budu zadovoljni nakon prve epizode HBO Max spektakla "The Last Of Us" 1HBO Max Promo

Dok nam se još uvek sležu utisci nakon pogledane prve epizode nove postapokaliptične HBO Max serije „The Last of us“, narod širom interneta se najviše pita koliko će sama priča biti verna kultnoj igrici po kojoj je nastala. Izgleda da fanovi video igre, nakon odgledanog pilota mogu da budu zadovoljni.

Nova, nazovimo je zombi survival serija, zasnovana je na hvaljenoj „PlayStation 3“ video igrici iz 2013. godine. Pedro Paskal glumi Džoela Milera, grubog švercera na crnom tržištu koji ima zadatak da preveze 14-godišnje siroče Eli (Bela Remzi) preko postapokaliptičnih Sjedinjenih Država prepunih zombija do sedišta revolucionarne frakcije, poznate pod imenom „Fireflies“. Iako mnoge adaptacije video igara na značajne načine odstupaju od izvornog materijala, gledajući neke scene iz pilote serije, „The Last of Us“ je izgleda ostao relativno veran video igrici koja je zaokupila maštu gejmera širom sveta.

Kreatori serije Kreg Mejzin i Nil Drukman, uveravali su fanove da će nova HBO adaptacija ostati verna izvornom materijalu. Međutim, takođe su i naglašavali da će stalno dodavati nove elemente, i sitne promene u likove,ali i neke scene koji su prvobitno izbačene iz igre tokom njene produkcije. Jedna velika promena koja je odmah primetna dugogodišnjim obožavaocima vrti se oko toga kako se u seriji postupa sa smrtonosnom gljivičnom infekcijom koja izaziva zombije.

Ipak, ono što je glavna tema kod svih fanova igrice je scena evakuacije i bežanja porodice glavnog junaka, nakon prvog haosa koji se dešava, koji je snimljen identično kao u igrici, frejm po frejm.

Drukman, koji je kreirao originalnu video igricu, inspirisan je gljivama iz stvarnog sveta po imenu Cordiceps. Poznato je da određeni sojevi inficiraju mozak insekata, menjajući ponašanje životinje. U igri „The Last of Us“, infekcija se širi ujedom zaražene osobe ili sporama koje generiše preminula zaražena osoba. Međutim, spore su potpuno uklonjene iz serije jer je Mazin verovao da bi one u stvarnom svetu bile suviše lako prenosive, čineći masovni ljudski opstanak previše nerealnim. Ovo bi razumljivo gurnulo suspenziju neverice predaleko.

Nakon prve epizode, činjenica je da serija ne pokušava ni da pobegne od antiutopijskog žanra u kom pliva, niti joj očigledno smeta poređenje sa skorašnjim velikim hitovima koji se kače na ove ili slične teme, poput „Walking Dead“, ili serijala filmova „Quiet Place“. Ono što će očigledno pokušati da uradi je da se nakači na realističnost situacija i procedura, koje smo u neku vrstu i sami doživeli pandemijom korona virusa. Serija „The Last of us“ će naravno strah, sumnje, i nepopularna rešenja tih borbi, podića na kvadrat ili kub, i napraviti akciju u kojoj ma koliko su problem zombiji zaraženi gljivicama, uvek su veći i jači faktor ljudi koji svaku moguću tragediju koriste za svoju ličnu samopromociju i moć.

Kreg Mazin je već pokazao da korektno barata sa tim temama u svojoj prethodnoj seriji „Černobilj“, tako da nas sve interesuje kako će izgledati kad se tim temama doda mračna avanturistička akcija. Sa druge strane olakšao je sebi puno posao odličnim izborom glumaca, s obzirom da je i Paskal favorit celog „nerd“ sveta, nakon svojih delovanja i u „Igri prestola“, ali i još uvek u univerzumu „Ratova zvezda“ u ulozi „Mandalorijana“. Sa druge strane, mala Bela Remzi ima malo uloga iza sebe, ali samo sa nekoliko scena malopre pomenute „Igre leda i vatre“ je zavela ceo svet. Ono što je sigurno je da će ovo svi gledati u narednim nedeljama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari