"Fantastična anatomija" sutra u biblioteci "Svetozar Marković" 1Foto: Miloš Slavković

Izložba „Fantastična anatomija“ biće otvorena sutra u 18 časova u Umetničkom centru Univerzitetske biblioteke „Svetozar Marković“ u okviru manifestacije Dani Fakulteta veterinarske medicine.

Kroz multimedijalnu i interdisciplinarnu postavku sagledavamo veoma interesantan spoj nauke, umetnosti i savremenih tehnologija.

„Postavka je jednako bliska i poštovaocima nauke , kao i poštovaocima umetnosti. Veza između nauke i umetnosti uvek je postojala i ne prestaje da postoji i u savremeno doba. Anatomi i umetnici su paralelno izučavali ljudska i životinjska tela, jedni u naučnom, a drugi u umetničko-estetskom smislu. Vizuelni umetnici proučavaju telo, njegovu anatomiju od kada umetnost postoji, kao što i naučnici proučavaju ljudski organizam od kada nauka postoji“, navodi se u saopštenju biblioteke „Svetozar Marković“.

Izložba „Fantastična anatomija“ okuplja vrsne umetnike koji se u profesionalnoj karijeri bave anatomskim crtanjem i umetnike koji se bave ilustracijom i animacijom. Oni, kako se navodi, teže anatomskoj tačnosti i objektivnoj ubedljivosti čak i kada crtaju fantastična bića.

Na izložbi radove prikazuju renomirani vizuelni umetnici prof. Miodrag Bajić, prof. Rastko Ćirić, Miloš Slavković Dejan Mandić, Tiberiu Beka, Iva Atoski, prof. Ružica Bajić Sinkević, Nataša Matović, Krunoslav Jović, zvučnu instalaciju priredio je Bratislav Vasilić, Anatomski muzej Fakulteta veterinarske medicine izložio je skelete i preparate životinja koji su deo stalne postavke muzeja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari