FCS podržao film snimljen u Sudanu tokom revolucije 1Foto: Basem Fajad

„Sudan, blizu brane Merove. Glavni junak Maher radi u ciglani koju napaja voda Nila. Svake večeri on tajno odluta u pustinju kako bi izgradio misterioznu konstrukciju od blata. Dok narod Sudana kreće u revoluciju za svoju slobodu, Maherova kreacija počinje i sama da oduzima živote…“.

Tako glasi spinopis filma Brana, libanskog reditelja i vizuelnog umetnika Ali Šerija (Ali Cherri), koji okuplja internacionalnu ekipu, između ostalih i našu zemlju.

„Brana“ je u selekciji 75. Filmskog festivala u Kanu, i podržan je od strane Filmskog centra Srbije. Nastao je u koprodukciji Trilema filma (Srbija) i Twenty Twenty Vision Filmproduktion GmbH (Nemačka).

U glavnoj ulozi je Maher El Kair (Maher El Khair), a scenario je pored reditelja pisao i Džefri Grison (Geoffroy Grison) u saradnji sa Bertrand Bonelom (Bertrand Bonello).

Film Brana, snimljen u Sudanu tokom revolucije, i debitantski je igrani film ovog umetnika.

„Kombinujući filmove, video zapise, skulpture i instalaciju, rad Ali Šerija preispituje konstrukciju istorijskih narativa“, pojašnjeno je povodom rada ovog autora i dodato da je Šeri trenutno rezidentni umetnik u Nacionalnoj galeriji u Londonu.

Njegova instalacija se može videti i na predstojećoj 59. međunarodnoj izložbi umetnosti La Biennale di Venezia.

Kratki filmovi ovog autora The Disquiet i The Digger prikazani su na istaknutim filmskim festivalima.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari