Festival Autorskog FilmaFoto: Promo

Od ovog petka, 24.11, pa sve do narednog vikenda, 1. 12, Beograd će ponovo biti u znaku nezavisnih i angažovanih filmova, i poziva vas na Festival Autorskog Filma.

Festival Autorskog Filma se po 29. put održava, i nekoliko beogradskih bioskopskih sala predstaviće ostvarenja novih, originalnih i relevantnih dela i ličnih glasova evropske i svetske kinematografije. Publika će imati priliku da pogleda pobedničke filmove sa prestižnih festivala, kao i ostvarenja najcenjenijih stvaralaca danas.

Preporučićemo neke od naslova za koje (na neviđeno) smatramo da vrede vaše pažnje. Ako se ispostavi da ništa ne valjaju, unapred se izvinjavamo.

Jadna Stvorenja, režija: Jorgos Lantimos

Jedan od najvoljenijih autora današnjice, grčki reditelj koji je odavno prerastao ligu „new weird greek cinema“, Lantimos se vraća sa novim ostvarenjem koje već nosi bitnu filmsku nagradu, Zlatnog lava u Veneciji. Mladu ženu, Belu Bakster, naučnik Godvin Bakster ponovo vraća u život. U žudnji da vidi svet, ona beži u vrtoglavu avanturu. Glavna glumica, Ema Stoun je već viđena sigurno za nominaicju na ovogodišnjem Oskaru, a možda i za nešto više.

Savršeni dani, režija Vim Venders

Zvuči dosta neobično da je Venders ovogodišnji japanski predstavnik za Oskara, ali tako je kako je. Čuveni nemački reditelj stekao je svetsku slavu filmovima o Americi i tamošnjem životu, a u svom novom filmu se okrenuo dalekom istoku. Glavni lik, kog tumači Koji Yakusho, potpuno je zadovoljan svojim jednostavnim životom čistača toaleta u Tokiju. Izvan svoje svakodnevne rutine, uživa u strasti prema muzici i knjigama. Kroz niz neočekivanih susreta se postepeno otkriva sve više o njegovoj prošlosti. Yakusho je dobitnik nagrade u Kanu ove godine za najboljeg glumca.

Ne očekujte previše od kraja sveta, reditelj Radu Žude

Poznati rumunski reditelj je već od ranije poznat beogradskoj publici po sjajnim filmovima (Bad Luck Banging or Loony Porn, I Do Not Care If We Go Down in History as Barbarians, Aferim) a sad se vraća, u okviru segmenta festivala Hrabri Balkan. P0retrpana poslom i nedovoljno plaćena, glavna junakinja se vozi Bukureštom kako bi snimila kasting za video o bezbednosti na radu naručen od strane multinacionalne kompanije. Kada jedan od ispitanika otkrije da je njegovu nesreću izazvao nemar kompanije, izbija skandal.

Zver, režija Bertrand Bonelo

S obzirom da festivalski filmovi su mahom orijentisani na sadašnjost i realizam, kao osveženje stiže film koji se bavi situacijama u budućnosti. U bliskoj budućnosti emocije su postale pretnja, a Gabrijela odlučuje da pročisti svoju DNK pomoću mašine koja će pristupiti njenim prethodnim životima i osloboditi je od svih snažnih osećanja. Ubrzo zatim upoznaje Luisa sa kojim oseća snažnu povezanost.

Ekskurzija, režija Una Gunjak

Za kraj, dva naslova iz takmičarskog programa. Prvi nam stiže iz Bosne. Film „Ekskurzija“, koji je već u Lokarnu ostvario posebno priznanje. Tinejdžerka iz Sarajeva tokom igre „istina ili izazov“ tvrdi da je imala prve seksualne odnose. Upletena u sopstvene laži, ona izmišlja trudnoću i izaziva kontroverzne događaje koji izmiču kontroli.

Kritična Zona, režija Ali Ahmadzadeh

Drugi film iz takmičarskog programa strani kritičari su već proglasili „iranski uncut gems“. Amir živi usamljeničkim životom. U društvu svog psa vozi se kroz podzemni svet Teherana, dilujući drogu i lečeći uznemirene duše. Besciljno se kreće gradskim ulicama, pomoću droga
beži od beznađa. U tom lutanju pronaći će seme otpora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari