Festival “Bistre reke” završen proglašenjem nagrađenih filmova: Posebne pohvale za Symphony of the knots 1Foto: Nike Marković

Treći po redu, Međunarodni festival studentskog dokumentarnog filma, “Bistre reke”, zatvoren je 16. jula u Temskoj, u obnovljenom bioskopu na desnoj obali Temštice.

Publika je imala priliku da pogleda preko trideset ostvarenja filmskih autora iz celog sveta. Sve filmove uvezivala je jedna nit: priroda i čovekov odnos sa njom. Imali smo prilike da se divimo hrabrim vizijama mladih autora, da razmišljamo, diskutujemo i promišljamo nove načine kako angažovani dokumentarni film utiče na društvo i obrnuto. Selektori festivala (Bostjan Mašera, Nikola Polić i Narcisa Darijević Marković) imali su nimalo lak zadatak, da od preko 1200 prijavljenih filmova, odaberu one koji će najbolje predstaviti festival i u tome su uspeli.

Festival “Bistre reke” završen proglašenjem nagrađenih filmova: Posebne pohvale za Symphony of the knots 2
Foto: Nike Marković

Ovih dana smo zaronili u čudasan svet dokumentarnog filma, razmišljali i diskutovali o važnim temama, nekim teškim, nekim nežnim. Uživali smo u razgovorima sa autorima na magičnom Krivom viru, u našim interaktivnim stvaralačkim radionicama, međusobnom druženju sa starim i sticanju nekih novih prijatelja.

Nagrađeni filmovi:

Zatvaranje festivala, krunisano je proglašenjem nagrađenih filmova iz dve selekcije: studentske i profesionalne.

Članovi žirija za profesionalnu selekciju u sastavu: Adem Tutić, student FTV režije, Ana Šamara, studentkinja FTV produkcije, Nikola Erić, student SiDZ, dodelili su sledeće nagrade:

Nagrada “Temštica“ za montažu, pripala je filmu „Symphony of the knots“

Obrazloženje: Ova kinematografska simfonija orkestrira očaravajući ples boja i šara, usklađujući ga sa očaravajućim notama muzike. Time stvara tapiseriju kulturnog nasleđa i umetničkog sjaja koji zaslužuje najveća priznanja za svoju poetsku i evokativnu montažu, koja očaravajući naša čula  prevazilazi granice vremena i prostora.

Nagrada “Toplodolska reka“ za kameru, pripala je filmu “The Cycle”

Obrazloženje: „Ciklus“ očarava svojom zadivljujućom kinematografijom, hvatajući oštru lepotu ledene pustinje, moć džinovskih mašina i zadivljujući sjaj sakupljenog prirodnog gasa tokom impresivnog putovanja od ruskog poluostrva Jamal do Evrope.

Nagrada “Pirotski račkavalj“ za režiju, pripala je filmu “Living on the thresh0old”

Obrazloženje: Kroz zadivljujuću podvodnu kinematografiju i plesne improvizacije, film istražuje dubok uticaj našeg odnosa sa divljinom, dovodeći u pitanje naš pristup životu i našu vezu sa svetom prirode, što ga čini zaslužnim za nagradu za najbolju režiju.

Žiri je posebno pohvalio film “Symphony of the knots”

Obrazloženje: Žiri je doneo odluku da ove godine nagradu special mention dodeli filmu sa najboljim zvukom. Film Simfonija čvora spaja dva sastavna dela iranske kulture, muziku i izradu tepiha u jedno ritmičnu poetičnu audio-vizuelnu simfoniju.

Članovi žirija za studentsku selekciju, u sastavu: Branka Pavlović, montažerka i rediteljka iz Berlina, Dejan Petrovića, reditelj iz Srbije, Andrijana Stojković, rediteljka iz Srbije, dodeli li su nagrade sledećim ostvarenjima:

Nagrada “Pirotski ćilim” za montažu, pripala je montažerima (Arina Prošina, Nanu Tilsov) za film Zakletva

Nagrada “krivi vir” za kameru, pripala je Aleksi Borkoviću, za film Prokop (Srbija)

Grand Prix “Bistre reke” osvojio je film Time to revolt (Poljska), u režiji Daniela Le Haja (Daniel Le Hai)

Nagrada “U napuštenom bioskopu” za režiju pripala je Ajali Šošani Gaj (Ayala Shoshana Guy) za film I Will Take Your Shadow, (Nemačka)

Žiri je posebno pohvalio filmove: Alleingang / Odlazak u samoćii r. Raphael Schanz, Nemačka
U mom gradu po islamu r. Adem Tutić, Srbija

Fakultet dramskih umetnosti u Beogradu, posebno se zahvaljuje na podršci Ministarstvu kulture i informisanja, gradu Pirotu, domu kulture “Pirot” i “Zastava filmu”.

“Bistre reke” postaju bujnije iz godine u godinu i sa velikom radošću dočekujemo one što dolaze.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari