“Bistre reke” u napuštenom seoskom bioskopu 1Foto: Zoran Panić

Prvi Festival studentskog dokumentarnog filma u selu Temska kraj Pirota počeo je 22. i traje do 25. jula.

Festival pod nazivom “Bistre reke“ organizuje beogradski Fakultet dramskih umetnosti u saradnji sa Muzejom odbrane reka Stare planine koji se nalazi u Temskoj i uz podršku Grada Pirota, Mesne zajedice sela Temska i samih meštana. Pokrovitelj je Ministarstvo za kulturu i informisanje.

Festival je međunarodnog karaktera. Pored takmičarskog dela programa, filmovi se prikazuju i revijalno, a organizovane su i izložbe i radionice. Planirana su i brojna predavanja i tribine.

Bistre reke nisu novina u Temskoj, ali jeste festival pod tim imenom. Prvi, međunarodni, jedinstven u Srbiji, posvećen dokumentarnom filmu studenata i profesionalaca.

– Odabrali smo ovo mesto upravo zbog bistrih reka jer se nadamo da će ovde bistri i talentovani umovi doći do izražaja. To je mesto gde će se sukobiti mladi i stariji, gde ćemo učiti jedni od drugih,razmenjivati iskustva. Ove godine tema je bila više okrenuta ekiologiji – rekla je na otvaranju festivala umetnička direktora Narcisa Darijević Marković.

U selekciji je 17 ostvarenja, dva u revijalnom programu. Projekcije su u napuštenom seoskom bioskopu, uređenom za festival. Oganizatrori se nadaju da će bioskop nastaviti da živi i posle festivala i da će oživeti kultuna dešavanja u Temskoj. Organizovanje jedne ovakve manifestaicje u seoskoj sredini je i korak ka decentralizaciji.

– Naša je misija zapravo da kulturu širimo u sve one krajeve gde ona teško zalazi u poslednje vreme. Odlučili smo da obnovimo kulturu i da u napuštenom bioskopu dokažemo da je to moguće – dodala je Darijević Marković.

Festival koji je pokrenuo FDU vetar je u leđa projektu Muzeja odbrane reka Stare planine koji od sada ima zvanično i svoju galeriju. Prva postavka je “Povratak izvoru”, izložba slika Ivane Kostić.

– Nama je bio cilj da ne samo napravimo arhivu i nekakav dokumentacioni-informativni centar o ljudima koji su branili reku 50 godina i načinima te borbe, nego da napravimo i jedan centar za buduću odbranu koji bi okupio naučnike, umetnike, humaniste, aktiviste. To je naša misija – kaže autorka projekta Muzeja odbrane reka Stare planine Dragana Božinović.

Poluvekovnio zalaganje Temštana za očuvanje reka bila je teška borba koju, kažu meštani Temske, nastavljaju.

– To je bila borba Davida i Golijata. Temska je bila David a svi ostali Golijat. Upozoravamo i danas, apelujemo i molimo sve nadležne od kojih zavisi život Stare planine i cele planete, da slušaju struku, da slušaju narod i meštane sa tih prostora o kojima govorimo. Jedino tako možemo u budućnost – kaže meštanin Temske i dugogodišnji ekološki aktivista Nebojša Ilić.

U Temskoj i ovog leta borave studenti i na kampu koji se održava u vreme festivala. U kampu i na terenu dešavaju se brojne radionice vurtuelne realnosti, 3D fotografije, snimanja zvuka.

– Prvo će se objasniti princip rada same tehnike. Potom će polaznici imati mogućnost da snimačima i mikrofonima zabeleže zvukove koje će kasnije koristiti u svojim projektima-istraživanjima – kaže studentkinja FDU sa katedre za snimanje i dizajn zvuka LJubica Petković.

Temska i Festival inspiracija su studentima i za dokumentarni film. Okom kamere beleže detalje svojih budućih ostvarenja. Kažu da su im posebno interesantni meštani iz ovog staropalninskog sela.

– Imaju specifična lica i način njihovog života je poprilično zanimljiv. Tako da ćemo sve to na neki način da ubacimo i naše radove – kaže studenktinja FDU Maja Janković.
U Savetu Mesne zajednice ističu značaj festivala i propratnih aktivnosti za očuvanje i razvoj sela.

– To je sve značajno za promociji i razvoj Temske, održivost sela. Prepoznali su uspeh koji smo postigli jer smo spasili reke na Staroj planini. Našim idejama su se priključili mnogi i ceo taj pokret odbrane svih reka proširen je na celom Balkanu – kaže predsednik Saveta Mesne zajednice Temske Tomislav Panči.

Na festivalu će biti otkrivena i spomen ploča književniku i novinaru Slobodanu Džuniću, poreklom iz Temske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari