Foto: Promo

Festival će otvoriti jedan od kandidata za nagradu, film „Kralj Petar I“, po scenariju Milovana Vitezovića i Petra Ristovskog, a u konkurenciji za nagrade su i „Psi umiru sami“ scenariste Nikole Petrovića, „Aleksandra“ po scenariju Saše Radojevića i „Ajvar“ za koji su scenario napisale Ana Maria Rossi i Maja Todorović.

U konkurenciji za najbolji scenario su i filmovi „Četiri ruže“ po scenariju Balše Labovića i Vasilija Nikitovića, koji će imati premijeru na festivalu, kao i film „Zlogonje“ scenarista Marka Manojlovića i Miloša Krečkovića, „Delirijum tremens“ po scenariju Gorana Markovića, „O životu i o smrti“ koji je napisao Predrag Perišić, te film „Teret“ scenariste Ognjena Glavonića.

Za jednu od tri nagrade žirija boriće se i filmovi „Taksi bluz“ po scenariju Marka Backovića i Marka Jocića, „Šavovi“ scenaristkinje Elme Tataragić, „Reži“ scenariste Dragana Nikolića, „Južni vetar“ koji su napisali Miloš Avramović i Petar Mihajlović i film „Pijavice“ iz pera Davida Albaharija i Dragana Marinkovića.

Ove godine o tri najbolja scenarija odlučivaće žiri koji čine dramaturg Biljana Maksić, dramaturg i scenarista Đorđe Milosavljević i filmski kritičar Milan Nikodijević.

Na festivalu će van konkurencije biti prikazani filmovi „Godine u (v)etru“ autora Daneta Stanojčića, a u programu „Preko plota“ filmovi „Balkanska međa“ u režiji Andreja Volgina, „Između dana i noći“ Andra Martinovića i „Koja je ovo država“ Vinka Brešana.

U tradicionalnoj Školi fimske dramaturgije „Slobodan Stojanović“ u okviru festivala, jedan od gostiju predavača biće reditelj Slobodan Šijan, čiji će film „Ko to tamo peva“ biti prikazan u okviru omaža Jugoslovenskoj kinoteci koja proslavlja 70 godina postojanja.

Posetioce festivala očekuje i izložba „Velikani srpskog glumišta“, a biće predstavljene i knjige „Milena Dravić ili ključ snova“ Anite Panić, kao i „O životu i o smrti“ Predraga Perišića koja govori o bombardovanju zgrade RTS-a tokom NATO intervencije 1999. godine.

Na festivalu će biti održan i stručni simpozijum „TV serije i filmovi: preplitanja i ukrštanja“.

Povezani tekstovi