Festival koreografskih minijatura ovog vikenda u NP u Beogradu 1Foto Aleksandar Milosavljevic

U Narodnom pozorištu u Beogradu tokom vikenda, pod sloganom „Pronađi način“ održaće se 22. Festival koreografskih minijatura (FKM) – međunarodno takmičenje koreografa.

Predselekcija u kojoj su učestvovali koreografi iz Poljske, Nemačke, Slovačke, Holandije, Italije, Češke, Švajcarske i Srbije održana je danas, a za subotu je najavljeno finale. Ove godine članovi stručnog žirija su: primabalerina NP u Beogradu Ana Pavlović, koreografi Anđelija Todorović i Katarina Stojkov, reditelj Tanja Mandić Rigonat i Urša Rupnik, predavač Instituta za umetničku igru. Pored tri novčane nagrade, žiri će dodeliti i plaketu „Aleksandar Izrailovski“ za inventivnost, a takmičarima će se dodeliti i nagrada žirija kritike i nagrada publike onima koji dobiju najveći aplauz.

„Udruženje baletskih umetnika Srbije kao organizator Festivala i borac za bolji status naše plesne zajednice, posebnu pažnju poklanja domaćim stvaraocima kroz podršku za dalji rad i promociju. Shodno tome, UBUS dodeljuje jedinstvenu nagradu Ohrabrenje koreografu iz Srbije. Nagrađeni dobija sredstva za realizaciju celovečernje predstave koja premijerno biva izvedena u okviru revijalnog programa narednog Festivala koreografskih minijatura, a posle toga i na drugim festivalima i plesnim scenama u gradovima po Srbiji. Tako se kao poseban cilj festivala izdvaja decentralizacija kulture kroz projekat FKM na scenama Srbije“, objašnjavaju u ovom udruženju.

Za 22. oktobar u beogradskom SKC-u najavljene su dve jednočinke – „Smrt i devojka“ i „Sve(je)dno“ mladih koreografa Đurđije Jelenković i Luke Stojkovića, prošlogodišnjih dobitnika Ohrabrenja. Ovaj festival nastoji i da oživi plesnu i baletsku kritiku, pa će u okviru seminara Kritičke prakse u oblasti umetničke igre držati niz predavanja, razgovora i radionica sa stručnjacima iz ove oblasti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari