Festival malih pozorišnih formi u Zaječaru: “Knjiga o Milutinu" i Nenad Jezdić otvaraju fetsival 1Knjiga o Milutinu, foto: Nikola Vukelić

Ove godine će pozorišne svečanosti u Zaječaru trajati 14 dana. Naime, Festival malih pozorišnih formi biće organizovan od 11. do 15. oktobra, a „Zoranovi dani“, od 17. do 24. oktobra, uz predfestivalski program koji će biti priređen 16. oktobra. U pozorištu očekuju da će pozorišna sala biti ispunjena do poslednjeg mesta.

Vladimir Đuričić , direktor Ustanove Narodno pozorište Timočke Krajine-Centar za kulturu “Zoran Radmilović” podsetio da je Festival malih pozorišnih formi nastao 2018. godine kao “Festival u festivalu”, a predstave su izvođene u Centru za kulturu u Kotlujevcu.

Međutim, nakon pojave Kovida 19, došlo je do promene plana, jer su prostorije bile privremeno oduzete zbog vakcinacije,  pa je Festival malih pozorišnih formi organizovan kao poseban Festival i uvod u “Dane Zorana Radmilovica“.

I ove godine nastavlja se sa takvom praksom. Tokom festivala biće izvedeno ukupno sedam predstava od kojih šest u takmičarskom programu, a jedna u pratećem programu

Festival malih pozorišnih formi otvoriće hit predstava „Knjiga o Milutinu“ koju igra fantastični Nenad Jezdic, a narednih večeri biće izvedene predstave „Кarmen“ Dramskog teatra iz Skoplja, Severna Makedonija, u izvođenju Biljane Dragičević Projkovski, „Petrijin venac“ Teatra na brdu iz Beograda, u izvođenju Mirjane Кaranović, zatim duo drama „Prah“, rađena u koprodukciji JU Centra kulture i mladih Općine Sarajevo i  Sarajevskog Udruženja dramskih umetnika “Altteatar”, Bosna i Hercegovina, u kojoj igraju Gordana Boban i Mirsad Tuka.

Poslednjeg dana Festivala malih pozorišnih formi biće odigrane  dve predstave: „Prodavnica budućnosti“, JU Кulturno – sportskog centra Bugojno, Bosna i Hercegovina, u izvođenju Sanela Ugaraka i „Feliks i Doris“ Teatra Madlenijanm iz Beograda, u kojoj igraju Vanja Milačić i Vladimir Grbić.

U pratećem program festival, predstava Teatra „Fort forno”, Bale i Reflektor teatra iz Novog sada „Žena iz Porto Pina“, prvi put u nasem gradu biće odigrana u prostorijama Jazz Caffe-a u sredu 12. oktobra.

“To je novina za nas i želimo da vidimo kako će to naša publika prihvatiti, s obzirom da je to česta pojava u nekim drugim gradovima kada su u pitanju slični festivali.”

U žiriju petog Festivala malih pozorišnih formi su Spasoje Ž. Milovanović, direktor Narodnog pozorišta iz Niša, Snežana Udički direktorka Narodnog pozorišta u Vršcu i Branislav Nedić, direktor Narodnog pozorišta u Kruševcu.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari