Ovako bi ukratko možda mogla da glasi definicija knjižare koju nam je ispričao Ivan Bevc, izdavač i sam vlasnik knjižare Bookastore one u koju se ne ulazi kao u supermarket već pronalazi utočište. Ipak kako kaže Bevc, potrebne su nam i jedne i druge.

O onoj drugoj vrsti u kojoj pronalazite intimno utočište govori film “Florensina knjižara”, i zato je distributerska kuća 2i Film odlučila da ovaj film novinarima predstavi u ovoj beogradskoj knjižari.

Ovaj prikaz slajdova zahteva javaskript.

Florensina knjižara” je priča koju je napisala i režirala Izabel Koišet, a zasnovana je na romanu Penelope Ficdžerald sa sjajnim glumcima Emili Mortimer, Patriša Klarkson i Bil Naj u glavnim ulogama.

Film je predivna priča o hrabroj ženi Florens Grin, udovici slobodnog duha, koja svoju žalost ostavlja po stani i rizikuje sve da bi otvorila knjižaru prvu takve vrste u uspavanom primorskom gradu u Engleskoj 1959. godine.

Uprkos ljubaznoj ali istovremeno nemilosrdnoj, hladnoj i apatičnoj okolini koja ne želi knjižaru, njena odluka postaje političko minsko polje.

Ova moćna i dirljiva drama podseća na važnost očuvanja knjižara, izdavača,pisaca i brigu o čitaocima. Među knjigama  nikada nismo sami ali ni u bioskopu.