Film iz Nemačke pobednik međunarodnog filmskog festivala u Prokuplju 1Foto: Pixabay/ geralt

Najbolji dokumentarni film, prema mišljenju žirija, je „Time machine“, reditelja Jana Bujnovskog iz Poljske dok je u kategoriji domaćeg filma, titulu najboljeg poneo film „Žmurke“, reditelja Ognjena Petkovića.

Pobednik osmog Međunarodnog festivala dokumentarnog i kratkog filma „ProFiFest“ u Prokuplju je film „God has already gone ahead“, reditelja Petera Bovinga iz Nemačke.

Tom filmu dodeljen je Gran pri zbog, kako je navedeno, „bogate autorske vizije i posebnog autorskog pečata“ odlučio je žiri u sasatavu američki glumac i reditelj Greg De Kjur, glumica Dragana Mićalović i reditelj Andrej Nosov.

Za najbolji animirani film proglašen je „Skyscrapers“, Fabijane Gizedaner iz Švajcarske a najbolji igrani film je „Moon drops“, reditelja Jorama Ever-Hadanija iz Izraela.

Za najbolji eksperimentalni film proglašen je „Deguste“, Stefane Baz iz Francuske a nagradu je primila direktorka Francuskog instituta Marion Vijan.

Dodeljena su i dva specijalna priznanja filmovima „American marriage“, koji je prikazan u glavnom takmičarskom programu i „Čelične ratnice“ Jelene Mile u srpsko-švedskoj koprodukciji, koji je prikazan u kategoriji ženski filmski rukopis.

Direktor „ProFiFesta“ Žikica Jovanović je ocenio Festival jako uspešnim i posebno istakao dečiji filmski kviz, na kojem je učestvovalo više stotina prokupačke dece.

„Vrlo pozitivno je na festival reagovala i publika u Žitoradji i Lukovskoj banji pokazavši veliko interesovanje za međunarodnu filmsku scenu“, rekao je Beti Jovanović.

Festival je organizovao „Film klub Prokuplje“ uz podršku ambasade SAD u Srbiji, Ministarstva kulture i informisanja, Grada Prokuplja i lokalnih sponzora

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari