Film "Jugoslavija, kako je ideologija pokretala naše kolektivno telo" 14. oktobra u Domu omladine 1Foto: Promo

U Domu omladine Beograd, u četvrtak, 14. oktobra u 20 časova, u Sali Amerikana, u okviru programa DOK CINEMA DOB, zakazana je projekcija nagrađivanog filma “Jugoslavija, kako je ideologija pokretala naše kolektivno telo, i razgovor sa rediteljkom i scenaristkinjim Martom Popivodom.  

Ovaj nagrađivani dugometražni dokumentarac bavi se izvođenjem ideologije u javnom prostoru, putem masovnih performansa. Autorka je analizirala filmske i video zapise iz posleratnog perioda (1945-2000), fokusirajući se na masovne manifestacije (omladinske radne akcije, prvomajske parade, proslave Dana mladosti), kao i na javne proteste (studentski protest 1968, studentske i građanske demonstracije 90-ih godina, prevrat  5. oktobra 2000.).

U pitanju je istraživački film koji se bavi temom kako se jedno društvo menjalo kroz masovna izvođenja u javnom prostoru, ali i veoma lično gledište na istoriju socijalističke Jugoslavije i njen dramatični kraj.

Ovo izuzetno dokumentarno ostvarenje završava se pred vratima savremene demokratije i neoliberalnog kapitalizma u Srbiji, tražeći da promislimo zašto su građani tako lako napustili zamisli socijalističkog kolektivizma, bratstva i jedinstva, radničkih prava i besplatnog obrazovanja zarad, najpre, nacionalizma i rata, a zatim obećanja slobode i demokratije, za koje se ispostavilo da znače individualizam i „divlji“ kapitalizam.

Film “Jugoslavija, kako je ideologija pokretala naše kolektivno telo” premijerno je prikazan na 63. međunarodnom filmskom festivalu u Berlinu, a potom na brojnim festivalima internacionalnog karaktera na kojima je osvajao nagrade, a danas predstavlja deo stalne postavke njujorškog muzeja savremene umetnosti MoMA.

Rediteljka, scenaristkinja, vizuelna umetnica i producentkinja Marta Popivoda bavi se filmom, video artom i kulturnim radom. U svojim radovima istražuje odnose sećanja i istorije, kolektivnog i individualnog, i ideologije i svakodnevnog života, fokusirajući se na antifašističke i feminističke potencijale jugoslovenskog socijalizma.

Završila je studije filmske režije na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, kao i postdiplomske studije eksperimentalnog filma na Odseku za umetnost i medije Univerziteta umetnosti u Berlinu.

Dobitnica je prestižne umetničke nagrade grada Berlina za vizuelne umetnosti, koja je po prvi put dodeljena umetniku iz Srbije, kao i Edith-Russ-Haus nagrade za mlade medijske umetnike.

Bila je članica kolektiva Teorija koja hoda (TkH), a njen rad je predstavljen u galerijama i muzejima, kao što su Tejt Modern u Londonu, MoMA u Njujorku, M HKA u Antverpenu, Muzej moderne umetnosti u Ljubljani, Muzej savremene umetnosti u Beogradu itd. Trenutno živi na relaciji Berlin-Beograd.

Moderator razgovora sa Martom Popivodom posle projekcije filma “Jugoslavija, kako je ideologija pokretala naše kolektivno telo” je producentkinja Jovana Nikolić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari