Film Nomadland pobednik na 93. dodeli Oskara (FOTO) 1Foto: AP Photo/Chris Pizzello, Pool)

Film „Nomadland“ rediteljke Kloi Žao (Chloe Zhao) pobednik je ovogodišnje, 93. dodele Oskara, nagrada američke Akademije filmskih umetnosti i nauka, održane danas u pozorištu Dolbi i drugim lokacijama u Los Anđelesu.

Film „Nomadland“ rediteljke Kloi Žao (Chloe Zhao) osvojio je rano jutros u Los Anđelesu Oskara za najbolji film, glavnu nagradu američke Akademije filmskih umetnosti i nauka na 93. svečanoj dodeli tog priznanja.

U toj kategoriji bili su nominovani „The Father“, „Judas and the Black Messiah“, „Minari“, „Promising Young Woman“, „Sound of Metal“, „The Trial of the Chicago 7“ i „Mank“ koji je bio favorit dodele sa najviše, ukupno deset nominacija za ovogodišnje Oskare.

Za razliku od prethodnih ceremonija, prvi put je dodela Oskara za najbolji
film uručena pre nagrada u drugim kategorijama.

Ostvarenje je dobilo glavnu nagradu, Oskara za najbolji film, dok je rediteljka osvojila nagradu za najbolju režiju i postala druga žena koja je dobila nagradu američke Akademije filmskih umetnosti i nauka u toj kategoriji.

Rediteljki (39) je „Nomadland“ treći film u karijeri.

Pored Kloi Žao u toj kategoriji bili su nominovani Dejvid Finčer (David Fincher) „Mank“, Li Ajzak Čung (Lee Isaac Chung) „Minari“, Emerald Fenel (Fennell) „Promising Youg Woman“ i Tomas Vinterberg (Thomas) čiji je film „Drunk“ osvojio Oskara za najbolji strani film.

Prva rediteljka koja je osvojila nagradu za najbolju režiju je Ketrin Biglou (Kathryn Bigelow) za film „Katanac za bol“ na ceremoniji održanoj 2010. godine.

Za ulogu u filmu „Nomadland“ Oskara za najbolju glumicu dobila je Frensis MekDormand (Frances McDormand).

„Mank“ Dejvida Finčera (David Fincher), koji je bio favorit sa najviše nominacija, ukupno deset, osvojio samo dva Oskara u kategoriji najbolje fotografije i najboljeg dekora.

Film Nomadland pobednik na 93. dodeli Oskara (FOTO) 2
Foto: Sean Gleason/Sony Pictures Classics via AP
Entoni Hopkins i Frensis MekDormand dobitnici Oskara za najbolje glumce

Glumac Entoni Hopkins (Anthony) dobio je nagradu za najboljeg glumca za film „The Father“ u kojem glumi starca koji tone u demenciju.

Za Hopkinsa (83) je to drugi Oskar, a prvi je osvojio 1992. godine za ulogu čuvenog Hanibala Lektora (Hannibal Lecter) u filmu „Kad jaganjci utihnu“.

Hopkins je ujedno postao i najstariji dobitnik Oskara. Pre njega je najstariji laureat bio Kristofer Plamer (Christopher Plummer) koji je sa 82 godine dobio Oskara 2012. godine u kategoriji najbolje sporedne muške uloge u filmu „Početnici“ (Beginners).

Za tu nagradu bili su nominovani Riz Ahmed, Čedvik Bouzman (Chadwick Boseman), – Geri Oldman (Gary) i Stiven Jeun (Steven Yeun).

Frensis MekDormand nagrađena je za ulogu u filmu „Nomadland“ koji je osvojio i glavnu nagradu – Oskara za najbolji film.

Za najbolju glumicu bile su nominovane Vajola Dejvis (Viola Davis), – Endra Dej (Andra Day), Vanesa Kirbi (Vanessa Kirby) i Keri Maligen (Carey Mulligan).

Danijel Kaluja i Ju-Džung Jun dobili Oskare za sporedne uloge

Glumac Danijel Kaluja (Daniel Kaluuya) i glumica Ju-Džung Jun dobili su Oskare za najbolju mušku i žensku sporednu ulogu. Tamnoputi Kaluja osvojio je Oskara za ulogu u filmu „Judas and the Black Messiah“. Glumica Ju-Džung Jun je dobila nagradu za ulogu u filmu „Minari“.

Glen Klouz (Glenn Close) (74) nije uspela da osvojio svog prvog Oskara. Bila je nominovana u kategoriji najbolje ženske sporedne uloge i to joj je bila osma nominacija u karijeri.

Pored Kaluje u istoj kategoriji bili su nominovani, Saša Baron Koen (Sacha Cohen), Lesli Odom (Leslie), Pol Rejsi (Paul Raci) i LejKit Stenfild (LaKeith Stanfield).

Ju-Džung Jun je dobila nagradu za ulogu u filmu „Minari“.

Pored nje bile su nominovane, Marija Bakalova, Glen Klouz (Glenn Close), Olivija Kolman (Olivia Colman) i Amanda Sejfrid (Seyfried).

Film Drunk osvojio Oskara za najbolji strani film

Film „Drunk“ danskog reditelja Tomasa Vinterberga (Thomas) osvojio je večeras u Los Anđelesu Oskara za najbolji strani film.

U toj kategoriji bili su nominovani filmovi – „Shao Nian De Ni“ (Hongkong), „L’Affaire collective“ (Rumunija), „L’homme qui a vendu sa peau“ (Tunis) i „Quo Vadis, Aida“ (Kuda ideš, Aida) (BiH).

Oskara za najbolji adaptirani scenario dobilo je ostvarenje „The Father“, koje je nominovano u ukupno šest kategorija.

Svi nominovani su kao i svake godine dobili vredne poklon torbe, ali bez vaučera za putovanja zbog epidemije korona virusa. Među poklonima su zaštitne maske, vitamini i preparati za jačanje imuniteta.

Dodelom Oskara u 24 kategorije završava se sezona dodela filmskih nagrada u svetu.

Pre Oskara dodeljene su nagrade Britanske akademije za filmsku i televizijsku umetnost (BAFTA), kao i nagrade Američkog udruženja producenata (Producers Guild of America – PGA), Američkog udruženja reditelja (Directors Guild of America – DGA) i Zlatni globus.

Te nagrade su često pouzdani pokazatelji ko bi mogao da osvoji prestižnog Oskara.

Film Nomadland pobednik na 93. dodeli Oskara (FOTO) 3
Foto: AP Photo/Chris Pizzello, Pool
Spisak glavnih dobitnika Oskara

Spisak glavnih dobitnika na 93. dodeli Oskara, nagrada američke Akademije filmskih umetnosti i nauka, održane u pozorištu Dolbi i drugim lokacijama u Los Anđelesu.

– Najbolji film: „Nomadland“

– Nabolja režija: Kloi Žao (Chloe Zhao), „Nomadland“

– Najbolji glumac: Entoni Hopkins (Anthony)

– Najbolja glumica: Frensis MekDormand (Frances McDormand)

– Najbolja muška sporedna uloga: Danijel Kaluja (Daniel Kaluuya)

– Najbolja ženska sporedna uloga: Ju-Džung Jun

– Najbolji strani film: „Drunk“, Tomasa Vinterberg (Thomas), Danska

– Najbolji dokumentarni film: „My Octopus Teacher“

– Najbolji animirani film: „Soul“ studija Piksar (Pixar)

– Najbolji originalni scenario: „Promising Young Woman“

– Najbolji adaptirani scenario: „The Father“

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari