Film o Dadi Vujasinović: "DADA: prkosni svedok", dugometražno igrano ostvarenje o poslednjem danu u životu čuvene novinarke 1Foto: Alexandra Selezneva

Na dan kada je nastalo 30 godina od smrti Dade Vujasinović, novinarke čija smrt nikada nije rasvetljena, najavljeno je snimanje dugometražnog igranog filma o njenom životu „DADA: prkosni svedok“.

Po ideji i u režiji Elizabete Betinski, naše umetnice bazirane u Los Anđelesu, ovo će biti film o poslednjem danu Dadinog života, ali i o devedesetim, užasnoj eri koja je ostala daleko iza nas, ali nas i dalje proganja na svakom koraku.

Naslovnu ulogu igraće Hana Selimović, dok će glavnu mušku ulogu tumačiti Marko Grabež.

Po scenariju koji je napisao Vuk Bošković, film će, kroz prizmu poslednja 24 sata Dadinog života, obraditi dublja pitanja i teme devedesetih – ko je kriv i za taj dan i tu dekadu, šta smo svi mi morali da radimo da bismo je preživeli, i kakav odnos imamo prema onima koje je to vreme zauvek odnelo.

Gabrijela Tana, producentkinja poznata po filmskim i televizijskim projektima „Filomena“, „The Dig“, „Vojvotkinja“, produciraće film u saradnji sa izvršnim producentom Vladimirom Dekićem i partnerima iz Velike Britanije, Sjedinjenih Američkih Država i Srbije.

Plan je da snimanje filma počne tokom leta u Beogradu i da ovo bude poslednja godišnjica smrti Dade Vujasinović koja prolazi bez filmskog dela koje slavi njen život i njenu žrtvu.

Namera autora je da nas podsete na lik i delo ove neobično hrabre, požrtvovane i jedinstvene novinarke naše savremene istorije i opomenu da je ne zaboravimo.

Odbrana slobode govora može biti opasan put i ostaje tema koja je duboko relevantna u našim savremenim okolnostima u kojima potraga za istinom nailazi na mnoge izazove.

Dadina priča je podjednako relevantna danas kao što je bila i ranih 90-ih.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari