Film o femicidu „La Nuit du 12" osvojio šest Cezara 1Foto: BERTRAND GUAY / AFP / Profimedia

Film o femicidu trijumfovao je na 48. dodeli nagrada Cezar na svečanosti u petak u Parizu. Ipak, pojedini laureati izrazili su žaljenje zbog nedovoljno rediteljki nominovanih za najuglednije francuske filmske nagrade. Dugometražni film La Nuit du 12 (Noć dvanaestog oktobra) osvojio je šest nagrada, među kojima za najbolji film i najboljeg reditelja Dominika Mola.

Nadahnut crnom hronikom, film koji prati istragu o ubistvu žene ubijene samo zato što je žena (prema definiciji femicida), prikazuje čitav spektar osumnjičenih koji nisu ni svesni sopstvene mizoginije, a obračunava se i sa mačizmom u policiji.

Malo žena je nominovano

Nagradu za najboljeg glumca drugu godinu zaredom osvojio je Benoa Mažimel za ulogu u filmu Pacification, a francusko-belgijska glumica Viržini Efira za najbolju glumicu u filmu Revoir Paris u režiji Alis Vinokur. Iako je trijumfovao film posvećen ženskoj temi među kandidatima za nagrade bilo je malo žena.

Jedna od producentkinja dobitničkog filma, Karolina Bendžo poručila je: „Živele žene i živeli muškarci koji se pridružuju njihovoj borbi“. Glumica Džudit Čemla javno je progovorila o nasilju u porodici koje je sama pretrpela. Nijedna žena nije bila među nominovanim za najbolju režiju, a samo je jedna bila nominovana za najbolji film – Valerija Bruni Tedeski.

Toni Maršal i dalje jedina žena koja je dobila Cezara za najbolju režiju

Nekoliko dobitnika je zbog toga naglasilo važnost rediteljki. Glumica Viržini Efira tako je posvetila svog Cezara rediteljki Alis Vinokur. Alis Diop, koja je osvojila nagradu u kategoriji Moj prvi najbolji film za ostvarenje Saint Omer, poručila je da su žene izborile svoje mesto u filmskoj industriji te „one nisu niti prolazne, niti u modi“.

Toni Maršal do danas je jedina žena koja je dobila Cezara za najbolju režiju za film Venus Beauty Institut (2000). Američka zvezda Bred Pit pojavio se na svečanosti kako bi uručio počasnog Cezara reditelju zaslužnom za njegovu karijeru, Dejvidu Finčeru (poznatom po režiji filmova Seven, Fighter Club…).

Za najbolji strani film proglašen je As Bestas (Zveri) iz Španije, kojeg je režirao Rodrigo Sorogojen. Za najbolji animirani film proglašen je Moje slunce Mad (Moja avganistanska porodica) Mihaele Pavlatove. Nagrade Cezar, koje se nazivaju i francuskim Oskarom, dodeljuju se od 1976.

Izvor: index.hr

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari