Film o propasti Priboja 1Foto: Stanislav Milojković

Kratki film pod nazivom „Kako sam pobedio lepak i bronzu“ reditelja Vladimira Vulevića, u konkurenciji 2.200 filmova iz celog sveta, selektovan je među 43 koja će biti prikazana na prestižnom filmskom festivalu u Lokarnu, koji se ove godine održava od 5. do 15. avgusta u ovom švajcarskom gradu.

Film je Vulevićev rediteljski master rad na Fakultetu vizuelnih umetnosti u Hamburgu, gde je, posle završene književnosti u Beogradu, studirao režiju u klasi profesorice Angele Shanelec.

– Ovo je moj prvi film, uz to i diplomski, tako da nikakva preterana očekivanja nisam imao, iako sam filmom bio načelno zadovoljan. Naravno, obradovala me vest da je film u „Pardi di domani“, oficijalnoj takmičarskoj selekciji na filmskom festivalu u Lokarnu za 2020. To mu na neki način obećava intenzivan festivalski život u narednom periodu. Ono što me takođe mnogo  raduje je saradnja koju sam, nadam se dugoročnije, uspostavio sa Lukom Papićem, filmskim rediteljem, koji je ovog puta bio direktor fotografije. Veliku zahvalnost dugujem celoj ekipi i našem producentu Srđi Vuču i „Ranč production“ – rekao je Vulević za naš list.

Vulević kaže da se scenario filma tiče njegove  generacije koja je odrastala u mestima koja su nekada bila napredna, a onda sledom društvenih i političkih okolnosti, devastirana.

„Film se bavi dinamikom takvih mesta i mojim subjektivnim doživljajem života u takvim okolnostima“, dodaje.

Festival u Lokarnu, posle Kana i Venecije, ima najdužu tradiciju, a specifičan je po tome što stavlja akcenat na filmove kratkog metra.

Posle premijere u Lokarnu, film „Kako sam pobedio lepak i bronzu“ biće, u novembru, prikazan i na Festivalu autorskog filma u Beogradu.

Film je podržan i od Filmskog centra Srbije. U filmu koji je snimljen u Priboju, odakle je i Vulević igraju: Hasan Čičić, Dragana Vidaković, Iva Bjelić, Saša Bjelić, Dragana Lalović, Rasim Ćelahmetović i Velibor Javorac.

Ovogodišnji, 73. Međunarodni filmski festival u Lokarnu traje do 15. avgusta, a otvoren je juče filmom „First Cow“ autorke Keli Rajhart. Na zatvaranju će biti prikazan novi film poznatog  Žan-Mari Štrauba.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari