Film „Prilagođeni” Dejana Petrovića na festivalu u Amsterdamu 1Foto: Promo

Dokumentarni film „Prilagođeni”, reditelja Dejana Petrovića, učestvovaće u takmičarskom programu najvećeg i jednog od najznačajnijih festivala dokumentarnog filma u svetu – IDFA (International Documentary Film Festival Amsterdam), koji će se,  34.put, održati u Amsterdamu, od 17. do 28. novembra.

Biće to i svetska premijera Petrovićevig filma. „Prilagođeni” će se takmičiti za nagradu za najbolji film u kategoriji kratkometražnog dokumentarnog filma. I prethodni Petrovićev dokumentarac „Isti” prikazan je, takođe, u takmičarskom programu ovog prestižnog festivala 2017. godine.

„Prilagođeni” je, kako je saopštio Nezavisni filmski centar „Filmart“, kratkometražni dokumentarac od 19 minuta i otkriva jedinstveno prihvatilište za pse u Evropi, u koje se svakodnevno dovoze psi lutalice, uhvaćene na periferiji grada.

Uspostavljanjem paralele između azila za pse i društva i prikazivanjem procesa dresure pasa, film ukazuje na univerzalne probleme sa kojima se susrećemo od najranijeg detinjstva, preispitujući potrebu pojedinca da se prilagođava volji drugog, smatrajući ga autoritetom.

Zahvaljujući Upravi za izvršenje krivičnih sankcija Ministarstva pravde Srbije, film je snimljen u Kazneno-popravnom zavodu u Sremskoj Mitrovici, jednom od tri zatvora u Evropi u kome se sprovodi program resocijalizacije osuđenika putem obuke pasa i jedinom u Evropi u kome postoji prihvatilište za pse u samom zatvoru.

Producent, reditelj i scenarista filma je Dejan Petrović, direktor fotografije Dragan Vildović, dok montažu potpisuju Aleksandar Uhrin i Aleksandar Popović.

Snimatelj i dizajner zvuka je Nikola Cvijanović, a muziku je komponovao Vojin Ristivojević.

Film je snimljen u koprodukciji Nezavisnog filmskog centra „Filmart” i producentske kuće Cinnamon Films, uz podršku Ministarstva kulture i informisanja i Filmskog centra Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari