Premijera filma "QuPremijera "Quo vadis, Aida", Foto: Mina Jovičić

Dve prepune bioskopske sale i ogromne gužve na ulazu svedočile su da Novpazarci žele da vide film „Quo vadis, Aida?“, nagrađen sa tri evropska Oskara – za najbolji film u ovoj godini, Jasmila Žbanić za najbolju režiju i Jasna Đuričić, koja igra glavnu žensku ulogu, proglašena je najboljom glumicom.

Zbog pogibije četvorice mladića u saobraćajnoj nesreći, u nedelju uveče, izostala je već najavljena svečanost i dolazak glumaca, ali oni su se gledaocima obratili putem video linka, pa su tako prisutni mogli da vide i čuju Jasmilu Žbanić, Emira Hadžihafizbegovića, kao i Izudina Bajrovića.

Premijeri filma prisustvovale su i Majke Srebrenice, kao i lider SLV Nenad Čanak, ali i predsvnici novopazarskih stranaka SDP, SDA i SPP.

Predsednica udruženja Majke Srebrenice Fadila Efendić kaže za Danas da joj je ovo treći put da gleda film, nakon projekcije u Sarajevu i Potočarima i dodaje da su realno prikazana dešavanja u Srebrenici 1995. godine.

„Hvala Jasmili na hrabrosti, ona je na umjetnički način prikazala ono što se dešavalo u Srebrenici, pa je tako ceo svet u mogućnosti da to sazna. Pričati je jedno, a dočarati sliku ovog zločina je nešto sasvim drugo“, istakla je Efendić.

Ona je, takođe, izrazila zadovoljstvo što je film premijerno prikazan baš u Novom Pazaru, jer se tu oseća kao kod svoje kuće.

Direktor Kulturnog centra Husein Memić rekao je da nije iznenađen ovolikim odzivom publike, jer ovaj film ima veze i sa građanima Novog Pazara, kojima je istina jako bitna stavka. Memić dodaje da će od četvrtog januara naredne godine biti i novih projekcija, pa svi oni koji nisu mogli da dođu do karata za premijeru, biće u mogućnosti da odgledaju film u narednim prikazivanjima.

Kulturni centar i producenti odlučili su da sav prihod od prodatih ulaznica bude uplaćen na račun Udruženja ”Majke enklava Srebrenica i Žepa”.

‘’Zaista mislim da je to nešto najmanje što mežemo da uradimo u ovom trenutku. Želeli smo da ovaj film ne bude komercijalni, već humanitarnog karaktera. Grad Novi Pazar večeras treba da bude ono što jeste, grad humanosti’’, naveo je Memić.

Film „Quo vadis, Aida“ govori o strahotama genocida u Srebrenici. U Novom Pazaru je prikazan premijerno, a u ostatku Srbije se osporava.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari